MAĐARSKI DESNIČAR IZAZVAO HAOS, KIJEV POBESNEO Troczkai: Vreme je da Mađarska i Poljska ponovo imaju zajedničku granicu!
Foto: Profimedia

Traži podelu Ukrajine

MAĐARSKI DESNIČAR IZAZVAO HAOS, KIJEV POBESNEO Troczkai: Vreme je da Mađarska i Poljska ponovo imaju zajedničku granicu!

Planeta -

Laszlo Toroczkai, lider mađarskog krajnje desničarskog pokreta "Naša domovina" izazvao je pravi haos u Ukrajini i Evropskoj Uniji svojom objavom na društvenoj mreži Tviter, gde je čestitao nacionalni praznik Poljske porukom da je vreme da se te dve države ponoo graniče, misleći na zapadni deo Ukrajine i da je vreme da te dve države podele teritoriju.

Odnosno Troczkai pozvao je Varšavu da se zauzme zakarpatska Ukrajina, koja bi pripala Mađarskoj, a da Poljska uzme zapadni deo.

On je na svom Tviter nalogu postavio fotografiju na kojoj se vidi kao se mađarski i poljski graničar rukuju. Fotografija je nastala u periodu između dva svetska rata.

"Bože blagoslovi Poljsku. Daj nam da ponovo imamo zajedničku poljsko-mađarsku granicu".

Zakarpatska oblast Ukrajine do kraja Drugog svjestkog rata pripadala je Mađarskoj, a Lavovska, Ivano-Frankovska, Ternopoljska, Rovenska i Volinska oblast bili su u sastavu Poljske sve do 1939. godine, kada ih po Sporazmumu Ribentrop-Molotov zaposijeda Crvena armija.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track