SAD, JAPAN I JUŽNA KOREJA PORUČILI PJONGJANGU: Čeka vas snažan odgovor ako izvedete nuklearnu probu!
Foto: Foto printscreen Youtube

tri lidera zapretili kimu

SAD, JAPAN I JUŽNA KOREJA PORUČILI PJONGJANGU: Čeka vas snažan odgovor ako izvedete nuklearnu probu!

Planeta -

SAD, Japan i Južna Koreja obećale su danas da će imati "snažan i čvrst odgovor" u slučaju da Severna Koreja izvede nuklearnu probu, o čemu je ponovo počelo da se govori posle njenog rekordnog niza proba oružja.

Vođe te tri zemlje izdale su zajedničko saopštenje posle trilateralnog sastanka u Pnom Penu, u Kambodži, na margini samita Jugoistočne Azije. Američki predsednik Džo Bajden se obavezao da će upotrebiti čitav niz kapaciteta, čak nuklearnih u odbrani svojih saveznika.

Bajden se sastao danas u Kambodži sa ;japanskim premijerom Fumiom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom da razgovara izmedju ostalog o tome kako da koordinišu odgovor na preteće severnokorejske nuklearne i raketne programe.

Severna Koreja ispalila je desetine raketa proteklih nedelja, uključujući i interkontinentalnu balističku raketu pre 10 dana, i podstakla uzbunu na evakuaciju u severnom Japanu, a saveznici upozoravaju da bi Pjongjang mogao narednih nedelja da sprovede svoju sedmu nuklearnu probu, i prvu od 2017. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track