NATO PONUDA PUTINU - ZADRŽI KRIM, ALI... Analiza kritičara ruskog lidera, tvrdi da Zapad ovako želi da OKONČA RAT u Ukrajini
Foto: La Cassette Bleue / Alamy / Alamy / Profimedia, Aris Messinis, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa OLEG PETRASYUK, epa SERGEY DOLZHENKO

NATO PONUDA PUTINU - ZADRŽI KRIM, ALI... Analiza kritičara ruskog lidera, tvrdi da Zapad ovako želi da OKONČA RAT u Ukrajini

Planeta -

Zemlje NATO pakta nude ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ponižavajuće rešenje za okončanje rata u Ukrajini. Zapadni mediji pišu da velike sile nude šefu Kremlja da zadrži Krim, ali da odatle izmesti svoju Crnomorsku flotu, a u zamenu za to traže da im prepusti Donbas, Zaporožje i Herson, odnosno sve oblasti koje je ruska vojska osvojila u Ukrajini.

Bivši portparol moskovskog Instituta za međunarodne odnose, istoričar i politikolog Valerij Solovej, inače istaknuti Putinov kritičar, pozivajući se na svoje izvore u Kremlju, otkrio je britanskim medijima detalje zapadnog plana o završetku sukoba u Ukrajini.

Traže kapitulaciju

On je rekao da plan, napravljen posle ruskog povlačenja iz dela Hersonske oblasti, praktično podrazumeva kapitulaciju Moskve i odricanje od svih teritorija osvojenih od 2014, osim Krima.

- Krim bi ostao u sastavu Rusije, ali bi trebalo da postane demilitarizovana zona i o njegovom statusu se ne bi razgovaralo do 2029. Ruska Crnomorska flota, u tom slučaju, morala bi da bude izmeštena sa tog poluostrva. Osim toga, duž granica Belorusije, Ukrajine i Rusije trebalo da bude napravljena demilitarizovana zona u širini od 100 kilometara. Teško naoružanje ne bi smelo da se nađe unutar te zone - otkrio je Solovej.

On je dodao da Zapadne sile traže od Putina da povuče vojsku i iz otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlje, dok bi se Ukrajina obavezala na to da najmanje sedam godina neće ući u NATO.

- Šest zemalja NATO pristalo je da pruži bezbednosne garancije za ovakav dogovor - kazao je Solovej, koji nije otkrio koje zemlje su u pitanju, ali se pretpostavlja da su među njima SAD i Velika Britanija.

Šta podrazumeva plan NATO

- Rusiji ostaje Krim, ali mora da bude demilitarizovan. O njegovom statusu se ne bi raspravljalo bar do 2029. - formiranje demilitarizovane zone duž granice Belorusije, Ukrajine i Rusije u širini od 100 kilometara - da Rusija povuče vojsku iz otcepljene moldavske oblasti Pridnjestrovlje - Ukrajina da se obaveže da narednih sedam godina neće ući u NATO

Prema njegovim rečima, o ovom predlogu zapadne sile još razgovaraju, a zatim će ga predstaviti najbližim Putinovim saradnicima, koji su se već o tome pozitivno izjasnili.

- Ukoliko Putin odbije ove uslove, rat će biti nastavljen. Ako masovni raketni napadi na ukrajinsku infrastrukturu, na prvom mestu energetsku, budu nastavljeni, to će značiti da je Putin odbio plan. Ukoliko ne budu nastavljeni, to će značiti ili da je prihvatio plan ili da ga razmatra i kupuje vreme da bi procenio situaciju - rekao je Solovej.

Pregovori SAD i Rusije

Ruski istoričar je ovaj plan otkrio nakon što su se u zapadnim medijima pojavili izveštaji o tome da Rusija i SAD tajno pregovaraju o okončanju sukoba u Ukrajini. U tim medijskim izveštajima navedeno je da se traži najbolji način da se izađe iz gotovo bezizlazne situacije. Neki zapadni zvaničnici čak zagovaraju to da odmah bude potpisano primirje, a da pregovori o kraju rata budu vođeni tokom ove zime.

Da bi zvanični pregovori zaista uskoro mogli da počnu govori i to što je savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Džejk Salivan nedavno iznenada posetio Kijev, nakon čega je Zelenski počeo da priča o pregovorima s Rusijom. Mediji su izvestili da je Salivan, koji je tajno u kontaktu sa savetnikom za spoljnu politiku ruskog predsednika Jurijem Ušakovim i šefom ruskog saveta bezbednosti Nikolajem Patruševim, rekao Zelenskom da bi trebalo da započne pregovore s Moskvom.

(Kurir.rs/DN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track