02:00

Kina u staro-novom ruhu: želi da povrati kontrolu nad Tajvanom

samit g20

"INVAZIJA NA TAJVAN JE NEMOGUĆA!" Đokić: Dok god su pod protekcijom zapada, najviše što Kina može da uradi je DA VRŠI PRITISAK

Planeta -

Na marginama samita G20 sastaće se predsednici Kine i Amerike, Si Đinping i Džozef Bajden. To je prvi njihov susret od kada je Bajden predsednik SAD. O tome, ali i drugim temama, razgovarali su gosti Redackije, prof. dr Duškom Tomićem sa Fakulteta za bezbednost i globalne studije američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Branimirom Đokićem, i stručnjak za spoljnu politiku.

Kina Tajvan
foto: Kurir tv

- Normalno je da se najmoćniji ljudi susreću. SAD odgovara status kvo, Kina želi da povrati kontrolu nad Tajvanom.To je politički problem. Kineska komunistička diktatura je kontradiktorna tajvanskom demokratizmu. Kina ima sve većih ekonomskih problema. Ne mogu biti dve suprotne stvari kako je u Kini. Ili je slobodna ekonomija i slobodno društvo, ili je obrnuto kako će pokazati njihov primer - izjavio je Đokić.

Branimir Đokić
foto: Kurir tv

Koji je cilj ovog susreta prokomentarisao je profesor Duško Tomić.

Duško Tomić
foto: Kurir tv

- Pitanje Tajvana može da bude predmet njihovog neposrednog razgovora i u pogledu dilova. U pogledu daljeg rasta Kine. Amerikanci rade u svakom trenutku u sputavanju kineskog rasta na svim teritorijama, po pitanju kineskih investicija i industrije čipova - izjavio je Tomić.

Zašto je Tajvan odvojen od Kine?

Do odvajanja je došlo posle Drugog svetskog rata, dok su se vodile borbe u kopnenoj Kini između snaga nacionalističke vlade i Kineske komunističke partije.

Komunisti su pobedili 1949. godine, a njihov lider Mao Ce Tung preuzeo je kontrolu nad Pekingom.

Za to vreme je nacionalistička partija - poznata kao Kuomintang - odletela na obližnji Tajvan.

Od tada je Kuomingtang jedna od najjačih političkih stranaka na Tajvanu - vladajući ostrvom većim delom njegove istorije.

Kao suverenu zemlju Tajvan trenutno priznaje svega 13 zemalja (plus Vatikan).

-Tajvan je deo Zapada i invazija na Tajvan je prosto nemoguća. Samo tokom dva perioda u godini vode u morima oko tog ostrva su mirne, i moguće ih je preći, dakle i da želi, kineska vojska nema iskustva u tome, posebno na lokaciji Tajvana. Oni prave pritisak na Tajvan, ali izvesti invaziju na njih je gotovo nemoguće- rekao je Đokić i naveo da je kineska vlast ljuta na Rusiju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track