POSTIGNUT DOGOVOR O BUDŽETU EVROPSKE UNIJE ZA 2023: Za političke prioritete Brisela 186,6 milijardi evra! Deo novca ide Ukrajini
Foto: Shutterstock

finansije

POSTIGNUT DOGOVOR O BUDŽETU EVROPSKE UNIJE ZA 2023: Za političke prioritete Brisela 186,6 milijardi evra! Deo novca ide Ukrajini

Planeta -

Savet EU i Evropski parlament postigli su dogovor o budžetu za 2023. koji se fokusira na glavne političke prioritete Unije. Budžet ima 186,6 milijardi evra obaveza, što predstavlja povećanje od 1,1 odsto u odnosu na ovu godinu, saopštio je Brisel.

Kada budžet bude formalno odobren, to će, između ostalog, omogućiti Uniji da mobiliše dovoljno sredstava za prevazilaženje posledica ruske agresije u Ukrajini.

Za nepredviđene potrebe u okviru budžeta u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira 2021-2027 biće na raspolaganju 400 miliona evra.

"Pozdravljam sporazum o budžetu za narednu godinu. On će nam omogućiti da se fokusiramo na naše potrebe, posebno iz perspektive nestabilnog geopolitičkog okruženja", rekao je zamenik ministra finansija Češke i glavni pregovarač Saveta za budžet EU za 2023. godinu. Jirži Georgiev na dogovoru. Prema njegovim rečima, dokument je realan i odgovara aktuelnim ekonomskim uslovima. „To je u interesu poreskih obveznika i dovoljno je da se odgovori na izazove koji se mogu pojaviti sledeće godine“, rekao je Georgiev u saopštenju za štampu.

Kada budžet bude odobren, koristiće se, između ostalog, za podršku daljem održivom oporavku nakon pandemije covid-19 i za zaštitu i otvaranje novih radnih mesta. Kada budžet bude odobren, koristiće se, između ostalog, za podršku daljem održivom oporavku nakon pandemije covid-19 i za zaštitu i otvaranje novih radnih mesta.FOTO: Shutterstock Evropska komisija je u nacrtu dokumenta predložila budžet od 185,59 milijardi evra obaveza i 166,27 milijardi evra plaćanja. Savet EU je tada predložio budžet od 183,95 milijardi evra obaveza i 165,74 milijarde plaćanja, dok je parlament predložio 187,29 milijardi za obaveze i 167,61 milijardi za plaćanja.

Parlament i Savet EU sada imaju 14 dana da formalno potvrde postignuti sporazum. Očekuje se da će ga Savet EU odobriti 22. novembra.

Sporazum između Saveta i Parlamenta pozdravila je i Evropska komisija. Kada budžet bude odobren, to će omogućiti Uniji da mobiliše dovoljno sredstava za prevazilaženje posledica ruske agresije u Ukrajini, za podršku daljem održivom oporavku nakon pandemije Covid-19, kao i za zaštitu i otvaranje novih radnih mesta, napisala je komisija.

Dodali su da će budžet podstaći zelene investicije, digitalizaciju i otpornost Evrope, dok će u isto vreme omogućiti zaštitu najugroženijih širom Unije i širom sveta.

Kurir,rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track