ŠEF NATO SE VANREDNO OBRATIO: Incident verovatno izazvala RAKETA UKRAJINSKE PVO, ali krivac je RUSIJA!
Foto: EPA-EFE/ZIPI

Ništa od aktivacije člana 4.

ŠEF NATO SE VANREDNO OBRATIO: Incident verovatno izazvala RAKETA UKRAJINSKE PVO, ali krivac je RUSIJA!

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a: Incident u Poljskoj se, prema preliminarnim podacima, dogodio zbog dolaska ukrajinskih raketa PVO.

Stoltenberg je na konferenciju za medije nakon jučerašnje eksplozije projektila u Poljskoj rekao da se radi o nesrećnom slučaju ali da je na kraju odgovorna Rusija.

Istraga je u toku, ali preliminarna analiza „sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama“, rekao je Stoltenberg.

- Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine.

02:08

Stoltenberg, incident u poljskoj izazvala je ukrajinska raketa

„Nema naznaka“ da je projektil rezultat namernog napada ili da Rusija priprema ofanzivne vojne akcije protiv NATO-a, dodao je on.

Saveznici iz NATO-a izrazili su "najdublje saučešće" zbog tragičnog gubitka života nakon što su dve osobe ubijene u Poljskoj, rekao je Jens Stoltenberg.

Saveznici su „izrazili svoju snažnu solidarnost“ sa Poljskom i „jasno stavili do znanja da ćemo nastaviti da podržavaju Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu“, rekao je on.

Šef NATO-a pozvao je Rusiju da "zaustavi ovaj besmisleni rat" i rekao da je alijansa ujedinjena i da će "uvek učiniti ono što je neophodno da zaštiti i odbrani sve saveznike".

Poljski premijer Moravjecki rekao je da nakon incidenta sa projektilom nema potrebe da se primenjuje član 4 NATO ugovora (o akcijama u slučaju pretnje članici Alijanse).

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track