CIA NEZAOBILAZNA U RATU! DIREKTOR AGENCIJE BIO U KIJEVU TOKOM RUSKIH NAPADA: Dan pre sastao se sa glavnim ruskim obaveštajcem
Vilijam Berns, Foto: EPA-EFE/Tom Williams / POOL

DRUGI dolazak u ukrajinsku prestonicu

CIA NEZAOBILAZNA U RATU! DIREKTOR AGENCIJE BIO U KIJEVU TOKOM RUSKIH NAPADA: Dan pre sastao se sa glavnim ruskim obaveštajcem

Planeta -

Predsednik Džo Bajden u značajnoj meri se oslanja na Bernsa, iskusnog diplomatu sa dobrim poznavanjem Rusije

Dan nakon sastanka sa glavnim ruskim obaveštajcem Sergejom Nariškinom, direktor američke Centralno-obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns boravio je u Kijevu gde je razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i svojim ukrajinskim kolegama.

Berns je boravio u Kijevu baš u trenutku kada su grad zasule ruske rakete i, kako je rekao jedan američki zvaničnik, bio je bezbedan u američkoj ambasadi.

Poseta direktora CIA-e Kijevu drugi je njegov dolazak u ukrajinsku prestonicu za manje od mesec dana, prenosi CNN.

Tokom boravka, rekao je američki zvanični, Berns je govorio "o američkom upozorenju koje je preneo direktoru ruske SVR Nariškinu da Moskva ne upotrebi nuklearno oružje i ponovio američku posvećenost pružanju podrške Ukrajini u borbi protiv ruske agresije".

Do naleta zakulisnih komunikacija dolazi manje od nedelju dana pošto je Rusija objavila da se povlači iz Hersona, ključnog ukrajinskog grada, a u Vašingtonu je počela tiha debata o tome da li treba ohrabrivati Ukrajinu da potraži diplomatsko rešenje rata. Takođe dolazi i pošto su SAD sve zabrinutije da bi Rusija mogla da se okrene nuklearnom oružju.

Kherson, Herson, Ukrajina
foto: EPA Hannibal Hanschke

Berns i drugi američki zvaničnici rekli su javno da ne vide dokaz da Moskva aktivno priprema takav korak, ali dobro upućeni zvaničnici upozoravaju da je rizik možda najviši od početka rata u februaru.

Predsednik Džo Bajden u značajnoj meri se oslanja na Bernsa, iskusnog diplomatu sa dobrim poznavanjem Rusije, kao tihog "kurira" u aktuelnom konfliktu.

Berns je poslat u ponedeljak u Ankaru da "komunicira sa Rusijom o rizicima naročito nuklearnom riziku i rizicima za stratešku stabilnost", rekao je portparol za nacionalnu bezbednost koji je naglasio da nije vodio nikave pregovore.

U Kijevu u oktobru Berns je preneo američku posvećenost da podrži Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije, uključujući kontinuirano deljenje obaveštajnih podataka, rekao je tada jedan američki zvaničnik za CNN.

Berns je bio u Moskvi u novembru prošle godine, pre nego što je Rusija napala Ukrajinu, kako bi upozorio Kremlj na posledice invazije. Takođe je razgovarao sa Nariškinom o američkim državljanima pritvorenim u Rusiji.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track