EU POSTALA PLEN KINESKE TAKTIKE ZAVADI PA VLADAJ: Na samitu najmoćniijih država sveta Kina Briselu nanela TEŽAK DIPLOMATSKI UDARAC
Foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN / POOL

u znaku kineske moći

EU POSTALA PLEN KINESKE TAKTIKE ZAVADI PA VLADAJ: Na samitu najmoćniijih država sveta Kina Briselu nanela TEŽAK DIPLOMATSKI UDARAC

Planeta -

Svaki evropski lider na ovonedeljnom samitu G20 na Baliju želeo je sastanak jedan na jedan sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Nisu ga svi dobili, navodi Politico.

Želja Evropljana da se sretnu sa Sijem podstaknuta je činjenicom da je samit ove nedelje bila prva prilika da se sretnu sa kineskim liderom od karantina početkom 2020. godine, kada je pandemija koronavirusa počela u Kini i proširila se na svet.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN / POOL

Evropljani su uvek morali da prihvate da su sporedni u pogledu rasporeda. Američki predsednik Džo Bajden proveo je tri i po sata sa Sijem, dok je francuski predsednik Emanuel Makron morao da se zadovolji sa (još uvek savršeno respektabilnih) 43 minuta.

Davno napravljena taktika

Kina je upadljivo oživela svoju davno napravljena taktika udvaranja određenim zemljama EU i njihovim nacionalnim interesima, što je često koristila da destabilizuje Brisel. (Kada je Brisel zapretio sveopštim trgovinskim ratom 2013. sa optužbom da je Kina potkopala tržište EU solarnih panela i telekomunikacione opreme, Kina je stručno razbila jedinstvo EU preteći osvetničkom akcijom protiv francuskog i španskog vina.

Kina je još jednom na Baliju zauzela lukav pristup, sastala se sa Makronom, španskim premijerom Pedrom Sančezom, italijanskom Đorđom Melonijem i Holandijom Markom Ruteom, izbegavajući predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela. Sastanak sa Mišelom se u diplomatskim krugovima barem, očekivao.

Kina se ljuti na navode EU da je „sistemski rival“ Briselu, i kao reakciju je odlučila da iskoristi svoj uticaj na pojedine evropske zemlje.

Uzmite sastanak sa Rutteom. Glavni interes kineskog lidera bio je da spreči da se Holandija dom ASML-a, kompanije koja proizvodi ključnu opremu za proizvodnju mikročipova, ne pridruži ijednoj trgovinskoj koaliciji EU-SAD, koja bi izbacila Kinu iz trke za nove tehnologije.

„Nadamo se da će Holandija poboljšati evropsku posvećenost otvorenosti i saradnji“, istakao je Si u saopštenju sa holandskog sastanka. Prevod: Ne pravite probleme u trgovini zbog mikročipova.

Sa Sančezom, Si je naglasio važnost Kine za turizam u Španiji, sektoru u kojem je Madrid posebno zainteresovan za posetioce iz Azije.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/WILLY KURNIAWAN / POOL

„Dve strane treba da se dobro pripreme za kinesko-špansku godinu kulture i turizma kako bi izgradile veću narodnu podršku kinesko-španskom prijateljstvu“, rekao je Si.

Slično tome, državna novinska agencija Sinhua citirala je Makrona koji je rekao da želi više poslovne saradnje, posebno u sektoru avijacije i civilne nuklearne energije. Kineski izveštaj o sastanku Sija i Đorđe Melonija bio je da će Peking uvoziti više „visokokvalitetne“ robe — verovatno luksuzne i gurmanske — i da će sarađivati u proizvodnji, energetici i vazduhoplovstvu.

Dakle, puno saradnje, a ne „sistemsko rivalstvo” o kome gadna EU u Briselu govori.

Brisel ignorisan

Za razliku od lidera Francuske, Španije, Holandije i Italije, šefovi EU sa iz Brisela nisu dobili šansu.

Da bi pokazao negativan stav Pekinga prema EU, kineski lider je odlučio otkaže gotovo siguran sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji predstavlja svih 27 zemalja.

Taj događaj, da se desio, bio bi značajan za mogućnosti da se čuje glas i manjih ekonomija unutar EU, pošto je Si inače bio zauzet većim igračima.

Otkazivanje sastanka sa Mišelom došlo je ubrzo pošto je u unapred snimljenom govoru Mišela na trgovinskom sajmu u Šangaju on govorio o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, što je poruka koja se smatrala previše nezgodnom za kineske uši.

Predsednica Komisije fon der Lajen se, u međuvremenu, nije bavila planovima da organizuje sastanak sa Si Đinpingom, nego na finansiranje infrastrukture za zemlje u razvoju kako bi se suprotstavila kineskoj inicijativi Pojas i put .

U tanko prikrivenoj kritici kineskog pristupa novom putu svile, fon der Lajen je rekla: „Globalno partnerstvo Zapada za infrastrukturu i investicije je važna geostrateška inicijativa u eri strateške konkurencije. Zajedno sa vodećim demokratijama nudimo transparentna infrastrukturna za zemlje sa niskim i srednjim prihodima“, rekla je ona.

Si Đinping
foto: EPA-EFE/FIRDIA LISNAWATI / POOL

Njen glas se međutim, pokazao kao usamljen među evropskim liderima tokom sastanaka na samitu G20 sa Kinom.

„Ne postoji zajednička poruka EU o Kini“, izjavio je jedan diplomata EU na Baliju. "Ali nikad je nije ni bilo."

Na olakšanje evropskih diplomata, Si se barem nije ponašao prema njihovim šefovima na isti način na koji se odnosio prema kanadskom premijeru Džastinu Trudou.

"Sve o čemu razgovaramo je procurilo u novine; to nije prikladno", rekao je Si Trudou preko prevodioca u snimku koji su prikazali kanadski mediji.

"To nije... način na koji je vođen razgovor. Ako postoji iskrenost sa vaše strane...", rekao je Si, pre nego što ga je Trudo prekinuo, braneći interes svoje zemlje da radi "konstruktivno" sa Pekingom.

Si je ga je prekinuo navodeći:"Hajde da prvo stvorimo uslove“, rekao je Si.

Drugim rečima: "Džastine, idi i stani u ćošak".

(Kurir.rs/Politico)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track