ODBEGLI RUSKI VOJNIK NIKITA ČIBRIN POJAVIO SE U ŠPANIJI I TRAŽI AZIL: Spreman sam da svedočim o masakru u Buči!
Foto: AP

sipričao britanskom novinaru

ODBEGLI RUSKI VOJNIK NIKITA ČIBRIN POJAVIO SE U ŠPANIJI I TRAŽI AZIL: Spreman sam da svedočim o masakru u Buči!

Planeta -

Nikita Čibrin, 27-godišnji ruski vojnik i član zloglasne 64. motorizovane brigade za koju se sumnja da je izvela masakr u Buči, navodno je sleteo u Madrid i zatražio politički azil!

Ovu neverovatnu priču otkrio je engleski Gardijan, i sada bi priča o zlodelima u kijevskom predgrađu mogla da dobije svoj nastavak.

Čibrin je proveo više od četiri meseca na ratištu u Ukrajini, a sada je potpuno neočekivano u utorak osvanuo na madridskom aerodromu Barajasu. Prišao je graničnim policajcima, predstavio se i zatražio politički azil. Odmah nakon toga prebačen je u centar za migrante.

Ukrajina, Buča, pas
foto: AP/Efrem Lukatsky

U telefonskom razgovoru s novinarom Gardijana Čibrin je porekao da je učestvovao u ubijanju civila, čak je dodao da nije u Ukrajini ispalio niti jedan metak. Međutim, dodao je da je spreman na međunarodnim sudovima da ispriča sve što je doživeo i video u Ukrajini.

- Nemam šta da skrivam! Rusija je započela ovaj rat, ovaj kriminalni rat. Učiniću sve da se ovo što pre završio, sve ću reći - rekao je Čibrin.

Ruski vojnik tvrdi, a to još, kako navodi Gardijan, nije provereno, da je dezertirao iz svoje brigade još u junu. Navodno je rekao svojim komadantima već prvog dana invazije da se žestoko protivi ratu. Naravno, te njegove reči nisu naišle na odobravanje pa su ga bacili na "dno lanca".

- Prvo su mi pretili zatvorom, a onda su ipak odlučili da me kazne na način da čistim i spremam. U svakom slučaju, gurnuli su me što dalje od ratišta - rekao je Čibrin.

Ukrajinici su još u aprilu identifikovali 64. motorizoranu brigadu kao počinitelje masakra u Buči. Zapovednik te jedinice je potpukovnik Azatbek Omurbekov.

Buča, Ukrajina, Ursula fon der Lajen
foto: EPA / t.me/Denys_Smyhal

Reč je o relativno mladom (oko 40 godina) i visoko odlikovanom oficiru ruske vojske, koje je zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov 2014. godine uručio odlikovanje za izvanrednu službu.

Kada su ukrajinske snage ušle u napuštenu Buču krajem marta, zatekli su ih stravični prizori. Tela ubijenih civila ostavljena su na putu, a satelitski snimcipotvrđuju da su tamo ležali danima. U podrumu nedaleko od Buče nađeno je 18 pogubljenih civila, s rukama vezanim iza leđa plastičnim vezicama, a u podrumu je nađena i soba za mučenje. Pojedinim telima bile su odsečene uši ili počupani zubi.

Pokraj jednog puta nađeni su delimično spaljeni goli leševi muškarca i nekoliko žena, koje su ruski vojnici pokušali da zapale na odlasku iz gradića.

Preživeli iz Buče medijima su ispričali stravična iskustva za vreme okupacije. Svedoci su britanskom Gardianu rekli da su ruski vojnici vezali ukrajinsku decu za svoja vozila, koristeći ih kao ljudske štitove. Novinari Ekonomista razgovarali su sa stanovnikom koji je preživeo masovno pogubljenje. Ruski vojnici su ga zarobili s drugim građevincima s kojima se skrivao pa su ih odveli u obližnju zgradu. Tamo su ih pretukli, pretresli, mučili, a potom odveli iza zgrade gde su ih streljali. Preživeli je bio ranjen, ali se pravio mrtav dok vojnici nisu otišli.

Prema izjavama preživelih, ruski bi vojnici pucali u svakoga ko bi izlazio iz svoje kuće, što su mnogi činili u potrazi za vodom i hranom. Oklopna vozila nasumice bi pucala po kućama i zgradama. Okupljali bi civile i uzimali im dokumente i telefone. Ubijali su sve koji su učestvovali u borbama u Donbasu, sve kojima bi na telefonima našli dokaze "protivruskih aktivnosti", sve koji bi imali tetovaže s desničarskim ili patriotskim simbolima. Poslednje nedelje okupacije Buče čečenski specijalci počeli su da pucaju na svakog civila kojeg bi videli. Snajperisti bi gađali ljude na ulici ili u njihovim kućama i potom se hvalili svojim saborcima.

Kurir.rs/Guardian/Jutarnji list/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja