RUSIJI OSTALO SAMO 7 BRODOVA NA CRNOM MORU: Ovo je glavni razlog!
Foto: Profimedia / Krasilnikov Stanislav /TASS

ukrajnska Operativna komanda Jug saopštila

RUSIJI OSTALO SAMO 7 BRODOVA NA CRNOM MORU: Ovo je glavni razlog!

Planeta -

Putinu je ostalo samo sedam brodova na Crnom moru, tvrdi Ukrajinska operativna komanda Jug, formacija ukrajinskih kopnenih snaga koja deluje u južnom delu zemlje.

U objavi na Fejsbuku napisali su da je jedan od razloga smanjenja ruske flote i olujno nevreme.

"Dok se olujno nevreme pojačava u Crnom moru, neprijateljska flota je smanjena na sedam brodova, uključujući jedan nosač podmorskih projektila", objavila je Operativna komanda Jug u svojoj dnevnoj analizi rata.

Zapadni mediji nisu mogli nezavisno da provere ove brojke, ali je poznato da je ruska crnomorska flota pretrpela velike gubitke od početka rata. Jedan od najvećih udaraca za rusku mornaricu bio je potonuće vodeće krstarice Moskve.

komandni brod, brod, ruski brod, brod Moskva
foto: Profimedia / EPN/Newscom

Moskva je potonula nekoliko sati pošto je odjeknula nekoliko eksplozija. Iako je Rusija izjavila da eksplozije nisu povezane sa napadima, nego s detonacijom streljiva, Ukrajina je preuzela odgovornost tvrdeći da su gađali projektilima i naneli veliku štetu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Oleksij Arestovič objavio je na Tviteru video za koji tvrdi da je snimak napada.

Uništena su još najmanje četiri broda ruske Crnomorske flote, a Ukrajina je krajem oktobra napala najnoviji, Admiral Makarov. Britansko ministarstvo odbrane ocenilo je u avgustu da Rusija "ima teškoće da kontroliše more". "Trenutno ograničena efikasnost Crnomorske flote podriva celokupnu strategiju invazije", saopštilo je tada ministarstvo.

Rusija je takođe okrivila Ukrajinu za prošlomesečni napad na Sevastopolj, grad u kome se nalazi sedište Crnomorske flote.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je devet ukrajinskih dronova i sedam "pomorskih dronova" izvelo "teroristički napad" na brodove Crnomorske flote i civilne brodove u luci Sevastopolj.

Kurir.rs/Mondo/Operativna komanda Jug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track