OPASNO! SEVERNA KOREJA LANSIRALA RAKETU KOJA MOŽE DA POGODI KOPNO SAD: Projektil dostigao visinu od skoro 6.000 kilometara!
Foto: Youtube/Wion

vojske Sjedinjenih Država i Južne Koreje analiziraju podatke

OPASNO! SEVERNA KOREJA LANSIRALA RAKETU KOJA MOŽE DA POGODI KOPNO SAD: Projektil dostigao visinu od skoro 6.000 kilometara!

Planeta -

Severna Koreja ispalila je jednu od najmoćnijih interkontinentalnih balističkih raketa do sada, koja ima domet do kopna Sjedinjenih Američkih Država.

Severna Koreja, koja je ove godine lansirala najmanje 88 balističkih i drugih projektila, ispalila je ICBM koji može da leti 9.300 milja (skoro 15.000 kilometara) ili duže. To znači da je raketa može da dopre do kopna SAD, izjavio je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada, prenosi Ej-Bi-Si njuz.

I vojske Sjedinjenih Država i Južne Koreje analiziraju podatke, ali najnovije lansiranje Severne Koreje uključivalo je projektil koji je prešao razdaljinu od 1.000 kilometara, navode japanski i južnokorejski zvaničnici.

Raketa je dostigla visinu od skoro 6.000 kilometara i letela je 69 minuta pre nego što je pala na oko 210 kilometara od Hokaida u severnom Japanu, potvrdile su vlasti.

Komandant 35. borbenog krila u vazduhoplovnoj bazi Misava koja se nalazi na severu Japana naredio je svima u bazi da traže zaklon 23 minuta nakon lansiranja rakete.

"U ovom trenutku nema dodatnih naznaka ili upozorenja o neposrednoj pretnji vazduhoplovnoj bazi Misava", rekao je komandant Majkl Ričard.

Predsednik Džo Bajden je upoznat sa situacijom i nastaviće bliske konsultacije sa saveznicima, navodi se u saopštenju Bele kuće.

"Ovo nedavno ponašanje Severne Koreje je drsko kršenje više Rezolucija UN o bezbednosti. Destabilizuje bezbednost u regionu i nepotrebno podiže tenzije. Snažno osuđujemo ove akcije i ponovo pozivamo Severnu Koreju da zaustavi dalje nezakonite, destabilizujuće akte.

U ime Sjedinjenih Država, ponovo potvrđujem čvrstu posvećenost našim Indo-pacifičkim savezima. Zajedno, zemlje predstavljene ovde će nastaviti da podstiču Severna Koreja da se posveti ozbiljnoj i trajnoj diplomatiji", rekla je potpredsednica SAD Kamala Haris koja u Bangkoku prisustvuje forumu Azijsko-pacifičke saradnje (APEC).

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja