KO JE ČOVEK U ČIJIM RUKAMA JE SUDBINA DONALDA TRAMPA? Od istrage zločina na KiM do savetnika bivšeg predsednika SAD
Foto: Youtube Printscreen

Specijalni savetnik

KO JE ČOVEK U ČIJIM RUKAMA JE SUDBINA DONALDA TRAMPA? Od istrage zločina na KiM do savetnika bivšeg predsednika SAD

Planeta -

Državni pravobranilac SAD Merik Garland imenovao je Džeka Smita za specijalnog savetnika koji će nadgledati krivične istrage o zadržavanju poverljivih dokumenata u odmaralištu Mar-a-Lago bivšeg predsednika Donalda Trampa i pobuni 6. januara 2021. Smit je, kao tužilac Suda u Hagu istraživao zločine na KiM.

Džek Smit je dugogodišnji tužilac Ministarstva pravde SAD. Za tužioca Suda u Hagu imenovan je 2018. godine. Smit je, prenosi Si-En-En, istraživao zločine na KiM, na suđenju Salihu Mustafi. Imenovan je tri dana nakon što je Tramp objavio kandidaturu za predsednikče izbore 2024. godine.

"U javnom je interesu da se imenuje specijalni tužilac koji će samostalno rukovoditi istragom na osnovu nedavnih dešavanja, uključujući najavu bivšeg predsednika da je kandidat za predsednika na sledećim izborima i da je sadašnji predsednik izjavio da namerava da bude kandidat", rekao je Garland.

Smit će na kraju odlučiti da li će se bivši republikanski predsednik suočiti sa krivičnim optužbama.

Garland napominje da je Smit tokom karijere izgradio reputaciju nepristrasnog i odlučnog tužioca, koji vodi timove energično i fokusirano i koji prate činjenice gde god da one vode.

"Smit je pravi izbor da se ova pitanja dovrše na nepristrasan i hitan način", istakao je Garland.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track