MILIJARDERKA ELIZABET HOLMS OSUĐENA NA 11 GODINA ZATVORA: Princeza Silicijumske doline šarmom došla do STOTINA MILIONA DOLARA
Foto: EPA/Peter Dasilva

SUD DONEO ODLUKU

MILIJARDERKA ELIZABET HOLMS OSUĐENA NA 11 GODINA ZATVORA: Princeza Silicijumske doline šarmom došla do STOTINA MILIONA DOLARA

Planeta -

Elizabet Holms, najmlađa milijarderka koja je uspela da prevari svet sa samo 19 godina i žena koja je osnovala Teranos, osuđena je na 11 godina robije zbog prevare.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, očekuje se da će Holmsova, koja je trudna, uložiti žalbu na kaznu koju je izrekao kalifornijski sud. Ona je na sudu rekla i da oseća bol zato što je prevarila veliki broj ljudi.

Osnivačica Teranosa, kompanije koja je obećala da će revolucionirati testove krvi, proglašena je krivom za prevaru u januaru nakon suđenja koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Elizabet Holms je "zaslepljena ambicijom (...) proneverila stotine miliona dolara od desetina investitora" i "izložila pacijente riziku", rekla je tužiteljka Stefani Hajnds, optužujući propalu preduzetnicu da je neodgovorna.

- Holmsova nije opasna, nije materijalno profitirala od slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora zbog neuspeha u svom "ambicioznom projektu" - odgovorili su njeni advokati.

Elizabeth Holmes
foto: AP/Nic Coury

"Očajna sam zbog svojih propusta. Osetila sam duboku bol zbog onoga kroz šta su ljudi prošli, jer sam ih izneverila", rekla je ona.

"Žalim zbog svojih propusta svakom ćelijom svog tela", nastavila je.

Sudija je Holmsovu nazvao "briljantnim" preduzetnikom i rekao joj: "Neuspeh je normalan. Ali neuspeh zbog prevare nije u redu."

Elizabet Holms je osnovala Teranos 2003. godine, kada je imala samo 19 godina, obećavajući da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti testove krvi i učiniti ih jeftinijim.

Zahvaljujući dobro osmišljenoj priči i nastupu, uspela je za nekoliko godina da osvoji poverenje i novac velikih investitora, koje je privuklo preduzetništvo mlade žene, što je retko u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

Kada je kompanija bila na vrhuncu, njena vrednost je procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmsove, većinskog akcionara, na 3,6 milijardi, navodi časopis Forbs, koji ju je proglasio najmlađom milijarderkom 2014. godine.

Elizabeth Holmes
foto: AP/Nic Coury

Kao dete, Holmsova se plašila igala i vađenja krvi. Zato je izmislila jednostavan, brz i efikasan uređaj, koji će od samo jedne kapi krvi uzete sa prsta moći da izvrši stotine testova krvi, tvrdila je.

Ali 2015. Vol Strit DŽurnal je otkrio veliku prevaru - čuvena mašina koju je obećao Teranos nikada nije radila.

Holmsova je optužena 2018. godine, a suđenje je počelo 2021. godine nakon odlaganja zbog njene trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Hozeu, gde je svedočila da nije svesno počinila prevaru i da je verovala u obećanje kompanije.

Holmsova je osuđena po četiri tačke, uključujući jednu tačku za zaveru radi prevare investitora i tri tačke za prevaru investitora, ali je oslobođena tri optužbe u vezi sa pacijentima koji su dobijali lažne rezultate testova. Porota je ostala podeljena po tri tačke optužnice.

(Kurir.rs/BBC News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track