AKO MOŽETE, IDITE NA TRI-ČETIRI MESECA: Šef najveće privatne energetske kompanije pozvao Ukrajince da napuste zemlju
Foto: Printscreen/Twitter

milioni bez struje

AKO MOŽETE, IDITE NA TRI-ČETIRI MESECA: Šef najveće privatne energetske kompanije pozvao Ukrajince da napuste zemlju

Planeta -

Šef najveće ukrajinske privatne energetske kompanije ;Maksim Timčenko izjavio je danas bi stanovnici trebalo da razmotre napuštanje države kako bi smanjili potražnju na električnoj mreži u zemlji.

"Ako mogu da nadju alternativno mesto za boravak na oko tri ili četiri meseca, to će biti od velike pomoći sistemu", rekao je izvršni direktor DTEK-a za Bi-Bi-Si.

Ruski napadi oštetili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema. Milioni ljudi su bez struje zbog pada temperature tokom zime.

Ranije ove nedelje, portparol Kremlja Dmitrij Peskov sugerisao je da su udari "posledica" odbijanja Ukrajine da pregovara sa Rusijom. Nekoliko zapadnih lidera je reklo da je gađanje civilne infrastrukture ratni zločin.

Kompanija Timčenka koja daje više od četvrtine ukrajinske električne energije, kaže da sistem postaje sve manje pouzdan sa svakim ruskim napadom, a smanjenje potrošnje električne energije je ključ za njegovo održavanje.

Oštećeni energetski sistem nije u stanju da proizvede dovoljno električne energije da zadovolji trenutne potrebe, tako da svaki način smanjenja potrošnje, medju kojima je i napuštanje zemlje, treba posmatrati kao pomoć Ukrajini da pobedi u ratu protiv Rusije, objasnio je Timčenko.

"Ako trošite manje, onda će bolnice sa povredjenim vojnicima imati zagarantovano snabdevanje strujom. Time manjim trošenjem struje ili odlaskom doprinosite drugim ljudima", rekao je on.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track