BRITANSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Rusija iz Belorusije vratila tajno 100 raketa i razmestila ih uz granicu sa Ukrajinom na istoku
Foto: Printscreen Youtube

S-300 i s-400

BRITANSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Rusija iz Belorusije vratila tajno 100 raketa i razmestila ih uz granicu sa Ukrajinom na istoku

Planeta -

Britanski Dejli Mejl 18. novembra objavio je tekst da Rusija tajno vraća 100 projektila iz Belorusije, što je izazvalo strah da se planira napad velikih razmera u Ukrajini. U izveštaju se navodi da se rakete PVO sistema S-300 i S-400 razmešta na svojim granicama.

Analitičari kako navodi Dejli Mejl sugerišu da je ovo znak da Rusija sprema odmazdu, ali i pretposatavka da Rusija planira i upotrebu prljave bombe.

Dejl Mejl piše komandanti Vladimira Putina tajno premestili skoro 100 raketa protivvazdušne odbrane iz Rusiju u savezničku Belorusije, što je izazvalo strahove da planira da pokrene napad velikih razmera na Ukrajinu.

Analitičari kažu da je kretanje raketa S-300 i S-400 ili znak da Rusija preduzima mere predostrožnosti protiv potencijalnog ukrajinskog udara u znak odmazde za nedavne udare Moskve, ili da je to još najava većeg zločina koji tek dolazi - upotreba prljave bombe .

„Šta god Rusija namerava da nanese Ukrajini, čini se da Kremlj očekuje odmazdu na sopstvenom tlu od Ukrajine ili Zapada“, rekao je analitičar Miroru u intervjuu u petak. Njegov identitet je držan u tajnosti.

Analitičari veruju da su ova dva raketna poteza urađena tako brzo, neposredno pre ovonedeljnih masovnih bombardovanja, međusobno povezana“, rekli su oni.

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je da je u utorak zabeležila 111 ruskih raketnih udara i 26 dronova kamikaza, što je general Mark Mili rekao da je „verovatno najveći talas raketa koji smo videli od početka rata“.

Miror je izvestio da je od 9. do 13. novembra zabeleženo oko 20 velikih vojnih transportnih letova IL-76, koji su leteli iz Belorusije ka zapadu i jugu Rusije.

Svaki je bila napunjen paletama projektila - najmanje 70 ukupno - navodi se u izveštaju, a oružje je bilo postavljeno na aerodromima u Milerovu, koji pokriva oblast Luganska u Ukrajini, i Rostov na Donu, koji pokriva sporni ukrajinski region Donjeck.

Analitičar je za Miror sugerisao da bi Rusija mogla da se sprema za ukrajinsku odmazdu za ovonedeljni napad i da pomera svoje sisteme protivraketne odbrane kako bi zaštitila svoje granice od potencijalnih udara.

Međutim, oni su takođe oživeli strahove da će Rusija upotrebiti prljavu bombu u Ukrajini - nešto za šta se Moskva optužuje od prošlog meseca.

Kremlj je ranije optužio Ukrajinu da planira da detonira prljavu bombu, za koju su ukrajinski i zapadni zvaničnici rekli da je to način na koji Moskva postavlja temelje da i sama koristi prljavu bombu, i okrivljuje Kijev u napadu pod lažnom zastavom.

Ranije ovog meseca, nuklearni nadzor UN-a, IAEA, potvrdila je da nije pronašla znakove nuklearne aktivnosti u Ukrajini nakon što je pregledala tri lokacije na zahtev Kijeva – opovrgavajući tvrdnje Rusije.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja