GARI KASPAROV POZIVA NA BOMBARDOVANJE RUSIJE I BELORUSIJE: Ukrajini dostaviti oružje za ELIMINISANJE vojne infrastrukture
Foto: EPA//FILIP SINGER

žestok neprijatelj vladimira putina

GARI KASPAROV POZIVA NA BOMBARDOVANJE RUSIJE I BELORUSIJE: Ukrajini dostaviti oružje za ELIMINISANJE vojne infrastrukture

Planeta -

Bivši svetski šapion u šahu Gari Kasparov, koji se iselio iz Rusije pozvao je u etru kanala Free Russia Forum da se Ukrajini dostavi oružje kojim bi njene snage mogle da bombarduju teritoriju u dubini Rusije i Belorusije, prenosi portal Polit navigator.

Kasparov je na taj način prokomentarisao nedavnu nesreću kada je raketa pala u Poljskoj, u blizini granice sa Ukrajinom, i ubila dvoje ljudi.

„Bajden je ponosno rekao da će braniti svaki pedalj teritorije NATO. Ali raketa je pala šest kilometara u dubinu Poljske. Pretpostavimo da su prihvatili verziju da je ukrajinska raketa tamo stigla greškom. Ali to znači da se takve mogućnosti moraju isključiti u budućnosti, a verovatnoća da se opet nešto tako desi se samo povećava, jer se povećava i broj ruskih raketa koje lete u tom pravcu.

Opet čujemo jadno blejanje o sprečavanju eskalacije. Gde treba sprečiti eskalaciju? Raketa je pala u Poljsku. Po mom mišljenju, trebalo bi doneti drugačiju odluku. Jasno je da Putinova računa da će Ukrajina ostati bez projektila, a čak ni američki arsenal nije beskonačan. A obarati svaki dron, svaki projektil je skupo, nije ekonomski isplativo. Nadaju se da će u jednom trenutku municija nestati“, rekao je liberal.

On je ponudio ovakvo rešenje:

„Problem se može rešiti veoma jednostavno: eliminisanjem baza sa kojih se lansiraju ove rakete. Nije važno gde se nalaze – u Rusiji, u Belorusiji. Ukrajina mora da dobije rakete koje imaju domet na tu daljinu. Zato je ovde veoma važno da utvrdimo svoj stav – stav i ruske i beloruske opozicije, da moramo da pozovemo da Ukrajina dobije oružje i da se donese politička odluka da Ukrajina kao odgovor na napade može da napadne vojne ciljeve, i izvrši udare na vojnu infrastrukturu koji se nalazi na teritoriji Rusije i Belorusije“, poručio je Kasparov.

(Kurir.rs/Polit navigator)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track