BLATO ZAUSTAVLJA SVE ARMIJE SVETA: Ni moderni američki terenac ukrajinske vojske ne može da savlada blatnjavi put (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

bespuće

BLATO ZAUSTAVLJA SVE ARMIJE SVETA: Ni moderni američki terenac ukrajinske vojske ne može da savlada blatnjavi put (VIDEO)

Planeta -

Sa dolaskom zime ravnice Ukrajine i Rusije postaju gotovo neprohodne van asfaltiranih puteva, zbog zemlje crnice koja se pretvara u nepregledno more blata.

U ruskom jeziku ova pojava se zove rasputica, iona označava bespuće svojstveno za blatne kolovoze ruskih stepa. Rasputica nastupa u jesen i proleće, kada je zemlja je prepojena sa vodom od kiše (u jesen) ili rastopljenog snega (u proleće).

Rasputica je Ruse često spasavala od invazija. Može se reži da je ona veoma uticala na neuspeh Napoleonovog pohoda na Rusiju 1812, a u Drugom svetkom ratu je znatno otežavala osvajanje nacistima, čije su motorizovane kolone ostajale zaglavljene.

Tekući rusko-ukrajinski sukob pokazao je da je blato ostalo jedan ud ključnih činilaca rata na ovim prostorima, i uprkos znatnom tehnolškoom napretku, ni moredna vozila ne mogu sa njim da se izbore.

Na snimku sa društvenim mreža može se videti kako američki terensko vozilo MRAP u sastavu ukrajinske vojske jednostavno nije u stanju da se izbori sa blatnjavim putem.

MRAP je lako taktičko vozilo Sjedinjenih Država posebno dizajniran da izdrže napade improvizovanim eksplozivnim napravama (IED) i zasede. Ali, protiv blata i MRAP je jednostavno nemoćan.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track