06:06

UKRAJINSKO OSVAJANJE KRIMA JE NAUČNA FANTASTIKA! General u penziji: Povlačenje iz Hersona je očekivan potez

KURIR TELEVIZIJA

"UKRAJINSKO OSVAJANJE KRIMA JE NAUČNA FANTASTIKA!" General u penziji: Povlačenje iz Hersona je očekivan potez

Planeta -

Neočekivano povlačenje ruskih vojnika iz Hersona i gubitak ovog grada koji je osvojen početkom invazije na Ukrajinu neće dovesti do velikih promena u Moskvi, ali bi gubitak Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala posle referenduma 2014. godine, mogao mnogo da košta Vladimira Putina, predsednika Rusije. To u tekstu o dešavanjima u Moskvi piše ugledni Fajnenšel tajms, uz napomenu da je Krim za većinu Rusa poput svetinje.

Na ovu temu u emisiji Puls Srbije na Kurir TV govorio je Mitar Kovač, general u penziji i Nikola Antić, stručnjak za globalnu bezbednost.

Puls
foto: Kurir Televizija

- Povlačenje iz Hersona je očekivan potez. Samo neodgovoran vojnik bi dozvolio da ruska vojska dočeka zimu u Hersonu. Deo snaga će se sigurno uputiti u zaporošku i donjecku oblast. To može delovati kao problem samo nekome ko se ne razume u istoriju ratovanja i vojnu taktiku. Problem bi bio da je ovih 30.000 vojnika došlo pod udar ukrajinskih snaga gde bi polovina bila uništena, a polovina zarobljena. To bi donelo veliku političku kompromitaciju Rusiji i Putinu - smatra Kovač.

Ukrajinsko osvajanje Krima Antić smatra naučnom fantastikom.

- Poraz tu postoji samo ako čitate Fajnenšnel tajms. Nije zakonom zabranjeno pisati bajke i naučno fantastične romane, ali napredovanje Ukrajine ka Krimu je baš naučna fantastika - smatra Antić.

Puls
foto: Kurir Televizija

On je ocenio da jedino što bi Ukrajina u ovom trenutku mogla da pokuša, ofanziva na zaporošku oblast.

- Najviše što mogu da urade jeste da probaju ofanzivu ka zaporoškom pravcu i da eventualno potisnu ruske snage iz Luganska i Donjecka. Konkretno prema Krimu, ako pogledate kartu, to je jako uzan prostor kojim bi morali da prođu sa svojim snagama. Morali bi da ostvare ogromnu premoć u artiljeriji da bi mogli da odbace rusku artiljeriju sa tog dela fronta.Takvi scenariji su za mene bukvalno nezamislivi - kaže Antić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track