CRVENI ALARM: Moderno oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini može da završi u rukama terorista!
Foto: Screenshot Facebook/Telekanal Dom

evropol na oprezu

CRVENI ALARM: Moderno oružje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini može da završi u rukama terorista!

Planeta -

Nacionalna agencija za suzbijanje kriminala (NCA) u Velikoj Britaniji izdala je alarmantno upozorenje da bi moderno naoružanje koje zapadne zemlje šalju Ukrajini moglo da završi u rukama terorista ili kriminalaca!

Grejem Bigar, direktor NCA, rekao je za Tajms da se procenjuje da od početka ruske invazije na Ukrajinu (24. februar), vlasti u Kijevu svakog meseca od saveznika dobijaju oružje i opremu u vrednosti od milijardu dolara.

humvee, stinger, Mi-17, Javelin
foto: Shutterstock

Povratni udar

Zbog toga su policijske snage u Velikoj Britaniji dobile posebno upozorenje da obrate pažnju na pištolje, automatske puške i granate koji su prokrijumčareni iz Ukrajine.

- Kao i u svakom ratu, kad se oružje upumpava u neki region, postoji opasnost od povratnog udara - kaže Bigar i nastavlja:

- Na kraju svakog sukoba postoji višak oružja koji dolazi u ruke kriminalaca ili terorista.

Bigar, koji je na čalo NCA došao u avgustu, otkriva da policija u Velikoj Britaniji i policije država članica EU imaju uputstva da posebno obrate pažnju na oružje prokrijumčareno iz Ukrajine.

- Iako smo dobili uveravanja od najviših ukrajinskih zvaničnika da se vodi pažljiva evidencija o zapadnom oružju, Evropol i druge agencije su na oprezu - dodao je Bigar.

Britanski zvaničnik je napomenuo da zasad nema dokaza da su kriminalci došli u posed oružja iz Ukrajine, ali da Interpol i Evropol smatraju da će do toga neizbežno doći i da je samo pitanje koliko će se tog oružja naći na crnom tržištu.

NLAW
foto: Profimedia

Upozorenje iz Moskve

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, upozorila je prošlog meseca da kriminalne i terorističke grupe iz Afrike i Azije lako mogu da dođu u posed opasnog naoružanja koje zapadne zemlje šalju Ukrajini. Najveća opasnost preti od toga da terorističke grupe dođu u posed lakih PVO sistema tipa "stinger" ili ručnih raketnih bacača "džavelin" za uništavanje oklopnih vozila.

Italijanski ministar odbrane Gvido Kroseto najavio je da će vlada u Rimu zatražiti od parlamenta da usvoji novi zakon o vojnoj i civilnoj pomoći Ukrajini tokom 2023. Na osnovu ranije usvojenog dekreta italijanska vlada može Ukrajini da šalje vojnu pomoć bez odobrenja parlamenta do kraja godina. - Ministarstvo odbrane će predložiti produženje važenja dekreta na celu 2023. godinu - rekao je Kroseto za list Foljo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track