VELIKA BRITANIJA KIJEVU ŠALJE UKRAJINI TRI TRANSPORTNA HELIKOPTERA SI KING: Prva donacija letelica Kijevu od početka rata
Foto: Andrew Oxley / Alamy / Alamy / Profimedia

posade obučene

VELIKA BRITANIJA KIJEVU ŠALJE UKRAJINI TRI TRANSPORTNA HELIKOPTERA SI KING: Prva donacija letelica Kijevu od početka rata

Planeta -

Velika Britanija šalje helikoptere u Ukrajinu, potvrdio je ministar odbrane Ben Volas, to će biti prve letelice koje je Velika Britanija donirala od početka rata.

Kako saznaje BBC, biti će donirana tri helikoptera Sea King, a prvi je već stigao u Ukrajinu.

U posljednjih šest nedelja, ukrajinske posade obučavane su u Velikoj Britaniji za letenje i održavanje helikoptera, kako bi razvili sposobnosti traganja i spasavanja.

Ministar Volas je iz Osla najavio i da će Velika Britanija takođe poslati dodatnih 10.000 artiljerijskih granata. Inače, u Oslu se Volas sastao sa saveznicima kako bi razgovarao o trajnoj vojnoj podršciKijevu.

On je rekao da će artiljerijski projektili pomoći ukrajinskim oružanim snagama da osiguraju nedavno oslobođeni teritorij.

Sea King su ranije koristile i Kraljevske vazduhoplovne snage i Kraljevska mornarica, a poslednje primerke mornarica je povukla iz upotrebe 2018. godine.

Malo je zemalja poslalo helikoptere u Ukrajinu od početka rata, a zahtevi Ukrajine da zapadne zemlje pošalju borbene avione još nisu naišli na pozitivan odgovor.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track