SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Boginje su neposredna pretnja po celom svetu! Pandemija usporila vakcinaciju
Foto: Medical-on-Line / Alamy / Alamy / Profimedia

zdravlje

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Boginje su neposredna pretnja po celom svetu! Pandemija usporila vakcinaciju

Planeta -

Vakcinacija dece protiv morbila u stalnom je opadanju od početka pandemije covid-19. Skoro 40 miliona dece širom sveta propustilo je dozu vakcine protiv malih boginja prošle godine, prema najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji upozorava da su boginje neposredna pretnja širom sveta.

Prošle godine, rekordnih skoro 40 miliona dece propustilo je dozu vakcine protiv morbila; 25 miliona dece je propustilo prvu dozu, a dodatnih 14,7 miliona je propustilo drugu dozu, prema zajedničkom izveštaju SZO i američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavljenom u sredu.

Ovo predstavlja veliki korak unazad u globalnim naporima da se postigne i održi iskorenjivanje morbila, dok milioni dece ostaju podložni infekciji, upozorili su oni.

Procenjuje se da je 2021. bilo oko devet miliona slučajeva infekcije i 128.000 smrtnih slučajeva od morbila širom sveta. Bilo je velikih izbijanja slučajeva morbila u 22 zemlje.

U izveštaju se navodi opadajući obuhvat vakcinacijom, loša kontrola malih boginja, prekidi i kašnjenja u imunizaciji zbog Covid-19, kao i uporne velike epidemije ove godine kao faktori koji morbile čine neposrednom pretnjom u svim regionima sveta.

„Dok su vakcine protiv Covid-19 razvijene u rekordnom roku i korišćene u najvećoj kampanji vakcinacije u istoriji, rutinski programi vakcinacije su ozbiljno smanjeni i milioni dece su propustili vakcinaciju protiv smrtonosnih bolesti kao što su boginje“, rekao je direktor general upozorio.SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Ponovno uspostavljanje programa vakcinacije je stoga ključno, prema njegovim rečima, prema SZO sa sedištem u Ženevi.

SZO i Dečji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) upozorili su u zajedničkom izveštaju u aprilu da broj slučajeva morbila u svetu naglo raste. U prva dva meseca ove godine bio je veći za čak 79 odsto nego u istom periodu prošle godine. Glavni razlog za to je činjenica da se sve manje dece vakciniše protiv ove bolesti.

Prema podacima Unicefa, stopa vakcinacije prvom dozom vakcine protiv morbila prošle godine pala je na 81 odsto, što je ujedno i najniža stopa od 2008. Vakcinacija dece vakcinom protiv drugih dečijih bolesti poput difterije, tetanusa i velikog kašlja takođe je pao na najniži nivo od 2008. godine, upozorili su oni.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track