UKRAJINSKI OBAVEŠTAJNI PODACI: Rusija raspolaže sa 43 hipersonične rakete Kinžal! Rusi ih čuvaju za napad na veoma važne ciljeve
Foto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

tragom vesti

UKRAJINSKI OBAVEŠTAJNI PODACI: Rusija raspolaže sa 43 hipersonične rakete Kinžal! Rusi ih čuvaju za napad na veoma važne ciljeve

Planeta -

Ukrajina je objavila da prema njihovim obaveštajnim podacima Rusija trenutno raspolaže sa 43 hipersonične rakete tipa Kinžal koje do sada nije koristila za napad.

Kao osnovni razlog zašto se ove rakete ne koriste, u obaveštajnim procenama, govori se da se hipersonične rakete čuvaju za narednu fazu rata, kada bi sa njima trebalo da mete napada budu veoma važni ciljevi širom Ukrajine. Predpostavka je da se to odnosi na komandna mesta i centre donošenja odluka što je Rusija pre nekoliko meseci navela da će biti meta njihovog napada.

Obrazloženje ove tvrdnje leži u tome što Ukrajina treba u narednom periodu da dobije sve bolja i jača savremena sredstva PVO, i kada sadašnje krstareće rakete H-101, H-555 i Kalibr postanu neefikasne i gubici postanu nepodnošljivi.

Inače ovde valja dodati da je Rusija u dosadašnjem toku rata upotrebila dva puta hiperzvučne rakete tipa Kinžal, i to 19. marta 2022 kada je sa ovom raketom uništeno vojno skladište u Ivano-Frankivskoj oblasti.

Napad Kinžalima spomenuo je i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 20. avgusta 2022. godine. Šojgu je naveo da su do ta ruska avijacija tri puta koristila Kinžal nad Ukrajinom.

Međutim, priča o Kinžalima ponovo je aktivirana 16. oktobra 2022. kada su na nebu iznad glavnog grada Belorusije Minska uočeni MiG-31K nosači hipersoničnih raketa Kinžal. Inače 6 primeraka MiG 31 stacionirano je u bazi Mačulišči blizu Minska.

Ruska avijacija je takođe nekoliko puta podizala borbene avione MiG-31K sa Kinžalima za demonstrativne letove duž belorusko-ukrajinske granice, posle čega se u Kijevu nekoliko puta oglašavale sirene za vazdušnu opasnost.

Takođe pre početka invazije na Ukrajinu, Rusija je u svoju eksklavu Kalinjingrad poslala bila tri aviona MiG-31 sa raketama Kinžal, što je izazvalo nezadovoljstvo i zebnju u Litvaniji i Poljskoj, članicama EU i NATO.

Kh-47M2 Kinžal

Kh-47M2 kinzhal (bodež) je ruska hiperzvučna raketa. Domet je više od 2000 km, dostiže brzinu iznad 10 Maha i može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Balistička raketa Kh-47M2 Kinzhal je najnovije rusko oružje, za koje neki analitičari kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander. Borbeno je primenjena u Ukrajini dva puta za gađanje strateških objekata.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track