POZADINA SAMITA ODKB: Putin BACA PENKALO, Lukašenko ostaje zaleđen! Da je li vojni savez srušen?! Pašinjan odbio deklaraciju!
Foto: Twitter/Gerashchenko_en

HAOS U JEREVANU

POZADINA SAMITA ODKB: Putin BACA PENKALO, Lukašenko ostaje zaleđen! Da je li vojni savez srušen?! Pašinjan odbio deklaraciju!

Planeta -

Samit lidera ODKB (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti) koja se održava u Jerevanu nije baš protekla svečarski i sjajno što uzakuje i snimak, koji su državni ukrajinski funkcioneri sa velikim zadovoljstvom podelili na društvenim mrežama.

Na objavljenom snimku iz Jerevana vidi se trenutak kada je jermenski premijer Nikolaj Pašinjan, koji nimalo nije naklonjen Rusiji i ruskom predsedniku Putinu odbio da potpiše deklaraciju posle samita ODKB.

Na snimku se vidi taj trenutak i kada putin baca naliv pero, dok je Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ostao šokiran.

Inače ruske mirovne snage kontrolišu zonu u oblasti nagorno Karabah posle kratkortrajno jermenskog azerbejdžanskog rata, kada je ta država doživela debakl od strane azerbejdžanske vojske.

Daima šumova mnogo u ODKB govorilo je i ponašanje kazahstanskog predsednika Tokajeva koji takođe pokušava da se distancira od Rusije, kao i premijera Jeremnije koji je mnogo više naklonjen EU i SAD.

S druge strane i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko se takođe oglasio i naveo da sudbina ODKB koji mnogi zovu ruskom verzijom NATO pakta zavisi od uspeha ruske specijalne operacije u Ukrajini.

S druge strane portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da je sudbina ODKB neupitna i da nema nikakvih neslaganja.

Međutim u Moskvi ima onih koji smatraju da glavni cilj učešća na samitu za Putina je da zadrži ODKB najmanje do novembra 2023. godine. Sa ovim zahtevom predsednik Rusije se obratio predsedniku Kazahstana Kasimu Žomartu Tokajevu i predsedniku Jermenije Nikolu Pašinjanu.

Putin je kako se navodi zatražio od lidera Kazahstana i Jermenije da ne suspenduju članstvo u ODKB do novembra sledeće godine, a Tokajev je obećao da će „razmisliti” i „primiti na znanje” Putinove zahteve, dok je Pašinjan molbe ruskog predsednika ostavio bez odgovora.

Samit ODKB u Jerevanu, smatra se da je bio za Putina jedan od najtežih političkih događaja u kojima je predsednik učestvovao ove godine. Takođe se navodi da lideri Kazahstana i Jermenije žure da napuste ODKB, što pre to bolje u opštem shvatanju neminovnosti poraza Rusije u ratu u Ukrajini, koji automatski stavlja tačku na sve izglede za postojanje organizacije.

Aleksandar Lukašenko, Belorusija, Intervju
foto: Printscreen/NBC

Enigma Lukašenko

Ono što većinu posmatrača najviše zaokuplja je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, za koga opozicioni moskovski krugovi navode da je iznenadio Putina upečatljivom izjavom: „Ne brini Volođa, ja ću poslednji napustiti ODKB“. Zatim je razmislio na trenutak i dodao: „Ili prvi.

Ono o čemu su učesnici samita razgovarali van komunikacije sa Putinom je usvajanje rezolucije Evropskog parlamenta kojom se Rusija priznaje kao državni sponzor terorizma i s tim povezanim rizicima da bude u istoj organizaciji.

Za Putina dolaze teška vremena navodi se u komentarima i da sve oko njega počinje da se ruši, partneri se okreću, bivši prijatelji odbijaju zahteve,

Ovde možemo reći da je Lukašenka odigrao ulogu „Kapitena očiglednosti“, jer svako povlačenje Rusije na frontu je udar na kolektivnu bezbednosnu strukturu, u kojoj glavnu ulogu ima Ruska Federacija.

Povlačenje iz Kijevske oblasti, povlačenje iz Černigovske oblasti, povlačenje iz Harkovske oblasti, neuspeh odbrane u Hersonu, sve je to znak slabosti za druge zemlje i dokaz da Rusija ne može da zaštiti takve zemlje kao što su Jermenija, Kazahstan i druge.

Ako se situacija na frontu ne promeni, srušiće se ne samo ODKB nego i nade progresivnog čovečanstva u oslobođenje od američke okupacije, a u Rusiji mogu početi nepovratne posledice koje mogu dovesti do raspada zemlje.

Što tačno zemlje Zapada tako aktivno i pokušavaju da zadobiju.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track