Najnovije vesti

MERKEL PROGOVORILA O PLANIRANIM RAZGOVORIMA S PUTINOM: Pred kraj mandata htela sastanak i ODUSTALA, sada je otkrila RAZLOG
Foto: EPA

NIJE IMALA SNAGU

MERKEL PROGOVORILA O PLANIRANIM RAZGOVORIMA S PUTINOM: Pred kraj mandata htela sastanak i ODUSTALA, sada je otkrila RAZLOG

Planeta

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je želela da sazove razgovore Evrope i ruskog predsednika Vladimira Putina u godini pre vojnog napada na Ukrajinu, ali da nije bilo mogućnosti da utiče na ruskog lidera na kraju svog mandata.

Merkelova je rekla "Špiglu" da su ona i francuski predsednik Emanuel Makron planirali da organizuju nezavisni format za razgovore Putina sa Evropskim savetom 2021, što je bilo poslednje leto njenog mandata.

- Ali, više nisam imala snagu da to poguram, jer su svi znali: ona odlazi na jesen - izjavila je Merkelova.

Ona se povukla iz politike posle 16 godina na vlasti u Nemačkoj, nakon izbora u septembru 2021. godine i nakon što je u decembru predala ovlaštenja Olafu Šolcu iz Socijaldemokratske unije.

Prisećajući se svoje poslednje posete Moskvi u avgustu 2021, Merkelova, koja tečno govori ruski, rekla je "Špiglu": "Osećaj je bio jasan - u smislu političke moći, gotovi ste. Za Putina je važna samo moć".

Komentarišući svoj odlazak sa političke scene, ona je rekla da je "došlo vreme za novi pristup" jer njena vlada nije ostvarila napredak, ne samo u Ukrajini, nego i kada je reč o sukobima u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji.

(Kurir.rs/Srna)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja