BORIS DŽONSON PROGLAŠEN ZA POČASNOG GRAĐANINA KIJEVA: Oglasio se Vitalij Kličko, pa poručio "Veliki PRIJATELJ Ukrajine"
Foto: Profimedia, Shutterstock

BORIS DŽONSON PROGLAŠEN ZA POČASNOG GRAĐANINA KIJEVA: Oglasio se Vitalij Kličko, pa poručio "Veliki PRIJATELJ Ukrajine"

Planeta -

Gradsko veće Kijeva proglasilo je danas bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona za počasnog građanina, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

"Gradsko veće Kijeva donelo je odluku da se Borisu Džonsonu, velikom prijatelju Ukrajine, dodeli zvanje počasnog građanina Kijeva. Boris je nekoliko puta posetio ukrajinsku prestonicu i u mirnodopsko vreme i u najdramatičnije vreme naše borbe protiv ruskog agresora. Džonson je uradio i siguran sam da će i dalje činiti sve što je moguće da Velika Britanija i svetski lideri pruže neophodnu pomoć Ukrajini.Zahvaljujemo vam se na podršci! Čekamo vas ponovo u Kijevu da predstavimo ovu časnu nagradu!", objavio je na svom Telegramu gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

Kličko je zahvalio bivšem premijeru Džonsonu na podršci Ukrajini i pozvao ga da mu lično uruči priznanje, prenosi RIA Novosti.

U avgustu je u "Aleji hrabrosti" u Kijevu otkrivena tabla s imenom Borisa Džonsona, a kompanija Ukrajinske železnice dodelila mu je karticu lojalnosti kao redovnom putniku.

Zajednica kozaka Černigova odlučila je da ga proglasi za kozaka pod imenom Boris Čuprina, a Nacionalni univerzitet Ivana Franka u Lavovu u oktobru mu je dodelio počasni doktorat.

Boris Dzonson se, dok je bio premijer Velike Britanije, zalagao za aktivno snabdevanje Ukrajine oružjem, predložio je pokretanje obuke ukrajinskim trupama sa mogućnošću da bude obučeno do 10.000 vojnika za četiri meseca.

(Kurir.rs/Ukrinform)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track