JERMENIJA BI DA NAPUSTI SAVEZ SA RUSIJOM: Zapad obećava mnogo, ali Putin NEĆE DOZVOLITI da Jermenija istupi iz ODKB
Foto: AP/Vladimir Smirnov, Screenshot

PREVIRANJA NA KAVKAZU

JERMENIJA BI DA NAPUSTI SAVEZ SA RUSIJOM: Zapad obećava mnogo, ali Putin NEĆE DOZVOLITI da Jermenija istupi iz ODKB

Planeta -

Eksperti veruju da je povlačenje Jermenije iz ODKB unapred rešeno, što bi čak išlo na ruku Rusiji, ali Vladimir Putin očigledno ne misli tako, navodi Pravda.ru.

Pašinjanu je potrebna pomoć ODKB

Jermenski premijer Nikol Pašinjan je na Savetu za kolektivnu bezbednost (CSC) ODKB u Jerevanu odbio da potpiše završni dokument i dokument o „pomoći Jermeniji“, pozivajući se na političke ocene sukoba sa Azerbejdžanom koje ne odgovaraju interesima. zemlje.

Nikola Pašinjan
foto: EPA / Hayk Baghdasaryan

Pašinjan smatra da je Azerbejdžan okupirao teritoriju Jermenije i predlaže da se odlukom Saveta saveta bezbednosti ODKB „ubrza neophodan politički i diplomatski rad sa azerbejdžanskom stranom, u cilju momentalnog i bezuslovnog povlačenja azerbejdžanskih trupa sa suverene teritorije Republike Jermenije na početne položaje od 11. maja 2021.

Politička procena navedenih događaja neophodna je, pre svega, sa moralne tačke gledišta, pošto bi to trebalo da bude logična manifestacija savezničkih odnosa“, rekao je Pašinjan.

On se žalio i na ruske mirovnjake, koji, po njegovom mišljenju, ne ispunjavaju svoje dužnosti na liniji razgraničenja u Nagorno-Karabahu. Da pojasnimo, problem je u tome što Azerbejdžan već de jure smatra Karabah svojom teritorijom, ali de fakto ne ulazi u njega, a Jermenija insistira da se status Karabaha odredi na referendumu.

„31. oktobra, tokom trilateralnog sastanka u Sočiju, izneo sam predlog vlasti Nagorno-Karabaha na ovu temu: stvaranje demilitarizovane zone oko Nagorno-Karabaha sa međunarodnim garancijama, usled čega Nagorno-Karabahu možda neće potrebna je odbrambena vojska ove veličine“, rekao je Pašinjan.

Povlačenje Jermenije iz ODKB?

Predsednik jermenskog parlamenta Alen Simonjan smatra da ODKB nije održiv.

„Život je dokazao da vojna uloga ODKB-a na postsovjetskom prostoru nije opravdana“, rekao je on. Prema njegovim rečima, Jermenija je pristupila ODKB „da bi se zaštitila od tursko-azerbejdžanskog tandema“.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Russian Defence Ministry

„Očekivali smo da će politička procena barem naći svoje mesto u dokumentu“, rekao je Simonjan.

Kanal TG „Imidž budućnosti“ smatra da je povlačenje Jermenije iz ODKB unapred predviđeno. Jerevanu su, kao i Astani, na Zapadu obećane velike povlastice za istupanje iz saveza sa Ruskom Federacijom, a početak realizacije ovih planova je proleće 2023. godine.

Rusija ne treba da Jermeniju umesto Jermenije

Josif Diskin, politički ekspert, doktor ekonomskih nauka, zamenik predsednika Naučnog saveta Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja, kaže za Pravda.Ru da je Rusija prinuđena, zbog svojih ranijih obaveza prema Jermeniji u ODKB, da se umeša u veoma složen „račun“ .

Ekspert smatra da bi povlačenje Jermenije iz ODKB „u velikoj meri smanjilo” obaveze Rusije u ovom regionu – „ne bi bilo potrebno da tamo (u Gjumriju) drži vojnu bazu i da sve vreme bude u prilično akutnim problematičnim odnosima sa Azerbejdžanom".

Josif Diskin smatra da Rusija ne treba da brine o bezbednosti Jermenije.

"Tokom vojnog jermensko-azerbejdžanskog sukoba, koji je Rusija u velikoj meri smirila, uvek je postojala tvrdnja da Rusija nije poslala trupe. Dok Jermenija nije iskoristila značajan deo svog odbrambenog potencijala za rešavanje svojih problema. Postoji osećaj da svi treba rešavaju probleme Jermenije, osim nje same. Ali sa ovakvim pristupom postavljaju se pitanja koliko ćemo mi, sledeći ovu liniju, biti uključeni u probleme jednog veoma akutnog geopolitičkog čvora“, primetio je ekspert.

Putin neće dozvoliti Zapadu da povuče Jermeniju iz zone uticaja Ruske Federacije

Jermenski ministar odbrane Suren Papikjan napsiao je na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži da je kao rezultat razgovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, odmah nakon sastanka ODKB-a, došlo do razmene mišljenja u oblasti odbrane.

Razmenili smo mišljenja o nizu pitanja od zajedničkog interesa, a posebno o saradnji u oblasti odbrane“, napisao je načelnik resora.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Metzel

Jermenija i Ruska Federacija imaju bilateralni sporazum o međusobnoj pomoći i saradnji, koji će verovatno postati osnova za dalje odnose.

Sudeći po živoj razmeni mišljenja u koridoru između Vladimira Putina i Pašinjana, Jermeniji su date neke garancije. Rusija će, naravno, dati sve od sebe da sa svojom vojnom bazom u Gjumriju zadrži Južni Kavkaz. Time se zaustavljaju mnoge islamističke pretnje, i to ne samo iz Azije. Podsetimo, Turska finansira bataljon „Turan“ koji se bori na strani Ukrajine u Severnom vojnom okrugu.

Osim toga, ruski predsednik očigledno razume da ODKB treba ojačati, a ne uništiti. Ovo poslednje je beznadežan put koji otvara praznine u ruskom hibridnom ratu protiv NATO-a.

(Kurir.rs/Pravda.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track