RUSKI KOMANDANT O PLATI STRANACA: Plaćenici u ukrajinskoj vojsci dobijaju oko 1.000 evra DNEVNO, ranije su dobijali i više
Foto: Shutterstock

dnevnica

RUSKI KOMANDANT O PLATI STRANACA: Plaćenici u ukrajinskoj vojsci dobijaju oko 1.000 evra DNEVNO, ranije su dobijali i više

Planeta -

Prosečna plata stranih plaćenika koji se bore u ukrajinskoj vojsci nedavno je pala za 200-500 evra dnevno u odnosu na početak ruske specijalne operacije i sada iznosi oko hiljadu evra dnevno, rekao je za RIA Novosti komandant jedne ruskog dobrovoljačkog jurišnog odreda „Krim“ sa pseudonimom „Bond“.

„Na samom početku svega ovoga, da bi se privuklo više ljudi, iznosi su bili 1.200-1.500 evra dnevno. Sada im je dnevnica negde oko 1.000 evra“, rekao je sagovornik agencije.

On je pojasnio da su podaci dobijeni od svedočenja zarobljenika i radio presretanja.

Kao jedan od primera naveo je situaciju na zaporoškom pravcu, gde se bore mnogi poljski plaćenici.

"Postoje potvrde naših drugova da su to plaćenici iz Poljske, postoje radio presretanja , postoji poljski govor i uniforme, zastave. O tome govore i zarobljenici i momci koji su otišli ​​iza neprijateljskih linija", rekao je Bond.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Sredinom novembra, Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti , izjavio je da je samo u gradu Zaporožju stacionirano preko hiljadu stranih plaćenika, uključujući i one iz Gruzije i Poljske. Rogov je rekao i da je značajna koncentracija poljskih plaćenika zabeležena između gradova Pologi i Guljajpolje, kao i južno od Orehovske oblasti u Zaporoškoj oblasti.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da među strancima najviše ljudi dolazi iz Poljske.

Kako je ruska vojska saopštila RIA Novostima, na jednom od pravaca ukrajinske ofanzive u oblasti Harkov učestvovali su i poljski plaćenici. A početkom novembra, zamenik komandanta artiljerijskog voda sa pozivnim znakom „Lena“ rekao je za RIA Novosti da su poljski plaćenici koji su pokušavali da se probiju uništeni u oblasti Harkova .

Početkom novembra, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je do tada u Ukrajinu stiglo preko 8 hiljada plaćenika iz više od 60 zemalja, najviše iz Poljske, SAD, Kanade, Rumunije i Britanije, uprkos činjenici da je u mnogim zemljama plaćeništvo je zakonom zabranjeno i goni se kao krivično delo. Ona je navela da je do tada već eliminisano više od tri hiljade stranih boraca, a da se isto toliko vratilo kući.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja