UKRAJINCI NA RUSE DNEVNO ISPALE PO HAUBICI 2-4 HILJADE GRANATA: Trećina zapadnih oruđa datih Kijevu trajno onesposobljena!
Foto: American Photo Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

njujork tajms otkriva

UKRAJINCI NA RUSE DNEVNO ISPALE PO HAUBICI 2-4 HILJADE GRANATA: Trećina zapadnih oruđa datih Kijevu trajno onesposobljena!

Planeta -

Trećina od 350 zapadnih haubica prebačenih u Kijev je trajno onesposobljena. Kvarovi su povezani sa previše intenzivnim radom jer artiljerija Oružanih snaga Ukrajine ispaljuje 2-4 hiljade granata dnevno, piše Njujork Tajms u svom velikom tekstu

"Ukrajinske trupe svakodnevno ispaljuju hiljade granta na ruske ciljeve, kristeći artiljeriju koju isporučuju Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici, alki to oružje se kvari posle višemesečne intenzivne upotrebe ili biva oštećena u borbi, a desetine ovih artiljerijskih oruđa se povlači sa ojnog polja na opravku, tvrde američki i ukrajinski zvaničnici.

Prema Njujork Tajmsu trećina od 350 do sad doniranih haubica Kijevu se nalazi van pogona, tvrde američki odbrambeni zvaničnici, koji su upoznati sa odbrambenim potrebama Ukrajine.

Tako zamena cevi na haubicama je postala prioritet za Evropsku komandu Pentagona, jer vojnici koji koriste te haubice na terenu za to nisu obučeni, pa su SAD morale da uspostave remontnu bazu u Poljskoj.

haubice, M777, isporuka, Ukrajina
foto: Foto Printscreen Twitter

Njujork Tajms tvrdi da su artiljerijska oruđa sa Zapada pružila ukrajinskim vojnicima spas, kada je ponestalo municije za haubice koje su ostale iz vremena Sovjetskog Saveza, a sad je obezebeđivanje i municije sa zapada postalo važno.

Kada je uspostavljena remontna baza u Poljskoj, o tome se na sva zvona nije govorilo. Remont je počeo poslednjih meseci, dok je pravo stanje ukrajinskog naoružnja za sad tajna među američkim zvaničnicima i oni odbijaju da o tome govore.

haubice, M777, isporuka, Ukrajina
foto: Foto Printscreen Twitter

„Sa svakom sposobnošću koju dajemo Ukrajini i onima koje pružaju naši saveznici i partneri, radimo na tome da osiguramo da oni imaju prave pakete za održavanje kako bi podržali te sposobnosti tokom vremena“, rekao je Danijel Dej, portparol evropske komande SAD, rekao je u saopštenju.

Kada je municija za ukrajinske topove iz sovjetske ere, koje ispaljuju granate kalibra152 milimetra, ubrzo nakon invazije postala oskudna, haubice standarda NATO-a koje ispaljuju granate od 155 milimetara postale su jedno od najvažnijih oružja Ukrajine, s obzirom na ogromne zalihe kompatibilnih granata koje drže kijevski partneri.

haubice, M777, isporuka, Ukrajina
foto: Foto Printscreen Twitter

Pentagon je u Ukrajinu poslao 142 haubice M777, dovoljno za opremanje oko osam bataljona, pokazuje najnoviji zbir američke vojne pomoći Ukrajini. Ukrajinske trupe su ih koristile za napad, za gađanje komandnih mesta malim brojem precizno navođenih granata, pa čak i za postavljanje malih protivtenkovskih minskih polja.

Sjedinjene Države su isporučile stotine hiljada 155-milimetarskih granata za Ukrajinu i obavezale su se da će obezbediti skoro milion granata iz svog inventara i privatnih industrija.

Ukrajinske snage su takođe dobile granate od 155 milimetara iz zemalja osim Sjedinjenih Država. Neke od tih granata i pogonskih punjenja nisu testirane za upotrebu u određenim haubicama, a ukrajinski vojnici su u borbi otkrili da neke od njih mogu brže istrošiti cevi, navode američki vojni zvaničnici.

Nakon što oštećene haubice stignu u Poljsku, ekipe za održavanje mogu zameniti cevi i izvršiti druge popravke. Ukrajinski zvaničnici rekli su da bi želeli da približe te lokacije za održavanje linijama fronta, kako bi oružje moglo da se što pre vrati u borbu, rekli su američki zvaničnici.

Rad na haubicama nadgleda američka evropska komanda u Štutgartu u Nemačkoj, ali bi uskoro mogla da potpadne pod novu komandu koja će se fokusirati na obuku i opremanje ukrajinskih trupa.

„Nije uopšte iznenađujuće da postoje problemi sa održavanjem ovog oružja“, rekao je Rob Li, vojni analitičar u Institutu za spoljnu politiku. „Nisu dobili kompletan paket obuke za njih, a onda su ubačeni u borbu, tako da ćete se mnogo istrošiti.

Zapadna artiljerijska oruđa koja se isporučuju Ukrajini, u vidu raketnih bacača i haubica, imaju oštro različite potrebe za održavanjem. Od prvih, HIMARS-ovim vozilima je potrebno malo posla da bi nastavila da ispaljuje svoju municiju, koja se nalazi u kontjenerima unapred napunjenih cevi. Ali haubice su u suštini veliko vatreno oružje koje se puni granatama težine oko 80 kg i ispaljeno više stotina ili hiljada puta, što na kraju uzima danak na unutrašnjim delovima topa.

Priroda artiljerijskih duela, u kojima ukrajinske posade često pucaju sa izuzetno velikih udaljenosti da bi otežale ruske kontranapade, dodatno opterećuje haubice. Veća pogonska punjenja koja su potrebna za to proizvode mnogo više toplote i mogu dovesti do bržeg trošenja cevi oružja.

Trenutno, ukrajinske snage ispaljuju 2.000 do 4.000 artiljerijskih granata dnevno, što je broj koji Rusi često nadmašuju. Vremenom je taj tempo stvarao probleme ukrajinskim vojnicima koji koriste haubice M777, kao što su granate koje ne idu tako daleko ili precizno.

Neki od problema mogu se delimično pratiti u dizajnu haubice. Napravljeno uglavnom od titanijuma, koji je lakši od čelika, ali jednako jak, oružje se lakše kreće na bojnom polju i brže se postavlja od ranijih topova - jasna prednost za Sjedinjene Države kada su počele da koriste M777 u Iraku i Avganistanu početkom 2000-ih.

U tim ratovima, za razliku od Ukrajine, M777 je generalno korišćen za ispaljivanje malog broja granata kao podrška trupama.

Sjedinjene Države su, međutim, stekle uvid u to šta bi se moglo dogoditi ukrajinskim haubicama M777 pre pet godina, tokom kampanje za poraz Islamske države. Godine 2017. godine, artiljerijska baterija marinaca iz Kampa Ležen raspoređena je u Siriju sa četiri topa M777 i ispalila više od 23.000 granata kalibra 155 milimetara za pet meseci podrške borbenim operacijama u Raki — skoro 55 puta više od uobičajene baterije te veličine. Kao rezultat toga, tri haubice baterije morale su biti uklonjene zbog prekomernog habanja tokom tog raspoređivanja i zamenjene su topovima koji su bili u rezervi u Kuvajtu, piše Njujork Tajms.

Kurir.rs/New York Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track