RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE IZNELO ŠOKANTNU TVRDNJU: Na Univerzitetu u Bostonu stvoren veoma opasan veštački soj koronavirusa
Foto: Shutterstock

kombinacija omikron soja i vuhan virusa

RUSKO MINISTARSTVO ODBRANE IZNELO ŠOKANTNU TVRDNJU: Na Univerzitetu u Bostonu stvoren veoma opasan veštački soj koronavirusa

Planeta -

Veštački patogen infekcije koronavirusom zasnovan na soju omikrona i originalnoj Vuhan varijanti kreirali su u oktobru naučnici sa Univerziteta u Bostonu, saopštio je general-potpukovnik Igor Kirilov, načelnik trupa za zaštitu od radijacije, hemijske i biološke zaštite (RCBZ) Oružanih snaga Ruske Federacije u subotu, tokom brifinga uoči konferencije država članica Konvencije o zabrani biološkog i hjemijskog oružja (BTVC), preneo je TASS.

„U oktobru je na Univerzitetu u Bostonu stvoren veštački patogen koronavirusa, na osnovu omikron soja i originalne vuhanske varijante. Modifikovani virus koji su dobili Amerikanci izazvao je uginuće 80% obolelih laboratorijskih životinja, uz razvoj atipičnih neuroloških simptoma. i teško oštećenje pluća. Testiranje zaštitnih svojstava antitela pokazalo je višestruko smanjenje njihove sposobnosti da neutrališu novi patogen i neefikasnost postojećih vakcina“, rekao je Kirilov.

Ministarstvo zdravlja SAD odlučilo je da sprovede istragu o aktivnostima rukovodstva univerziteta.

Kirilov je, međutim, rekao da „bostonski eksperiment” sugeriše da Sjedinjenim Državama nedostaje sistem vladinog nadzora istraživanja i razvoja u oblastima genetskog inženjeringa i sintetičke biologije.

„Uprkos visokim biološkim rizicima, studija je finansirana iz američkog državnog budžeta bez odgovarajućeg odobrenja nacionalnog regulatora biološke bezbednosti“, naglasio je on.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track