TURSKE SNAGE SPREMNE ZA KOPNENI UPAD: Erdogan pripremio invaziju na sever Sirije, čeka se samo zvanična odluka Vlade
Foto: EPA-EFE/Yahya Nemah

sukob

TURSKE SNAGE SPREMNE ZA KOPNENI UPAD: Erdogan pripremio invaziju na sever Sirije, čeka se samo zvanična odluka Vlade

Planeta -

Turskoj vojsci je potrebno samo nekoliko dana da bude spremna za kopneni upad u severnu Siriju, a takva odluka bi mogla biti doneta na sastanku vlade u ponedeljak, saopštili su turski zvaničnici, dok su turske snage bombardovale kurdsku miliciju preko granice, navodi Rojters.

Haubice iz Turske su nedelju dana gađale mete kurdskih IPG, dok su ratni avioni izveli vazdušne napade, posle bombaškog napada u Istanbulu pre dve nedelje za koji je Ankara okrivila kurdsku miliciju IPG.

IPG je negirao umešanost u bombardovanje i povremeno je na prekogranične napade odgovarao minobacačkim granatiranjem.

„Oružanim snagama Turske treba samo nekoliko dana da postanu skoro potpuno spremne“, rekao je jedan visoki zvaničnik, dodajući da su sirijski pobunjenički borci, saveznici Turske bili spremni za takvu operaciju samo nekoliko dana nakon bombaškog napada u Istanbulu 13. novembra.

Turska je ranije pokrenula vojne upade u Siriji protiv IPG, smatrajući je krilom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija nazivaju terorističkom grupom.

PKK je takođe negirala da je izvršila napad u Istanbulu, u kojem je šest osoba ubijeno na prometnoj pešačkoj ulici.

Redžep Tajip Erdogan
foto: EPA

"Sve pripreme su završene. To je sada politička odluka", rekao je drugi turski zvaničnik Rojtersu, takođe zahtevajući anonimnost uoči sastanka.

Erdogan je još u maju rekao da će Turska uskoro pokrenuti vojnu operaciju protiv IPG-a u Siriji, ali do takve operacije tada nije došlo.

Turski zvaničnik rekao je da je kopnena operacija, usmerena na oblasti Manbidža, Kobanija i Tel Rifata, neizbežna da bi se oblasti koje su stavljene pod kontrolu Turske i njenih sirijskih saveznika povezale sa upadima od 2016.

Ministarstvo odbrane je u ponedeljak saopštilo da je turska vojska „neutralisala“ 14 militanata IPG koji su se spremali da izvrše napade u sirijskim oblastima pod kontrolom Turske.

Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da su tri turska vojnika ubijena u severnom Iraku, gde vojska od aprila sprovodi operaciju protiv PKK.

Ministar odbrane Hulusi Akar, koji je otputovao u iračku graničnu oblast, rekao je u nedelju vojnim komandantima da će Turska "izvršiti zadatke" misije.

(Kurir.rs/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track