ODUZIMANJE LEGITIMITETA POSTOJANJU IZRAELA: Odlazeći premijer pozvao svetske lidere da spreče glasanje u UN na zahtev Palestinaca
Foto: EPA/DEBBIE HILL

traže mišljenje međunarodnog suda

ODUZIMANJE LEGITIMITETA POSTOJANJU IZRAELA: Odlazeći premijer pozvao svetske lidere da spreče glasanje u UN na zahtev Palestinaca

Planeta -

Odlazeći premijer Izraela Jair Lapid pozvao je danas svetske lidere da spreče glasanje u Generalnoj skupštini UN o zahtevu za savetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde o izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija.

Lapidov kabinet je saopštio da je on poslao pismo liderima preko 50 zemalja pozivajući ih da odvrate Palestinsku upravu od promovisanja glasanja.

Lapid je u pismu naveo da ako glasanja bude on očekuje da "prijatelji Izraela" glasaju protiv.

Nadležna komisija Generalne skupštine UN je 11. novembra usvojila nacrt palestinske rezolucije kojom se traži savetodavno mišljenje o izraelskoj okupaciji paletinskih teritorija od 1967. godine, podsećaju agencije.

Za nacrt rezolucije je glasalo 98 zemalja, a 17 je bilo protiv, uz 52 uzdržane.

Očekuje se da će se ponovo glasati početkom decembra u GS UN pre nego što se zatraži mišljenje suda.

Premijer Izraela je ocenio da je rezolucija nastojanje da se delegitimizuje samo postojanje Izraela.

U tom dokumentu se traži od Medjunarodnog suda pravde da "hitno" zauzme stav o okupaciji, naseljavanju i aneksiji palestinske teritorije koja, kako je navedeno, krši palestinsko pravo na samoopredeljenje.

Lapid je napisao da bi status "sporne teritorije" trebalo da bude tema direktnih pregovora Izraela i Palestinaca, a da će razmatranje u sudu biti u korist ekstremista.

Pregovori dve strane pod posredstvom SAD su medjutim u zastoju još od 2014. godine.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track