PENTAGON PLANIRA NA OKINAVI DA STARE LOVCE F-15 ZAMENI NAORUŽANIM DRONOVIMA: Strah od kineske avijacije sve veći!
Foto: US Air Force Photo / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Preisptivanje ratne strategije na pacifiku

PENTAGON PLANIRA NA OKINAVI DA STARE LOVCE F-15 ZAMENI NAORUŽANIM DRONOVIMA: Strah od kineske avijacije sve veći!

Planeta -

Odluka da se zastareli američki borbeni avioni F-15 zamene bespilotnim letelicama (UAV) postaje sve očiglednija, posebno u kontekstu ukrajinskog sukoba, rekao je vojni ekspert Dejvid Okmanek, analitičar kompanije Rand Korporacije.

Okmanek je dodao da se sve ovo dešava u pozadini Pentagona koji preispituje svoju vojnu strategiju u zapadnom Pacifiku, gde će dronovi zameniti lovce.

Jedan od glavnih razloga koji je podstakao rukovodstvo američke vojske da povuče lovce stare generacije iz vojne baze Kadena je jačanje kineskog vazduhoplovstva.

Okinava, ostrvo
foto: Shutterstock

Ovo je čak zapisano u Strategiji nacionalne bezbednosti SAD. Sve ovo predviđa kompletiranje eskadrile vazduhoplovstva SAD lovcima pete generacije za njihov rotacioni raspored.

Okinava je velika američka baza u azijsko-pacifičkom regionu, odlična polazna tačka za izvođenje vazdušnih operacija za zaštitu Japana ili Tajvana zbog neposredne blizine ovih zemalja zoni sukoba. Pojavom bespilotnih letelica, borbeni avioni, kako neki veruju, gube na važnosti, jer je radijus njihove borbene upotrebe bez dopunjavanja goriva manji nego kod mnogih jurišnih dronova.

F-15
foto: US Air Force Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne treba zanemariti da se Kadena nalazi u dometu kineskih manevarskih i balističkih raketa, pa je ratno vazduhoplovstvo NR Kine sposobno da uništava ne samo vojne aerodrome, već i skladišta goriva, kao i druge ciljeve Japanaca. Snage samoodbrane i Vazduhoplovstvo SAD. Istovremeno bi mogao biti napadnut i američki protivvazdušni raketni sistem (SAM) Patriot.

Nova eksperimentalna bespilotna letelica Valkirie američke kompanije Kratos već je prošla niz uspešnih testova. U njega je ugrađen mali turbomlazni raketni motor.

Dron KSK-58A je sposoban da nosi rakete vazduh-zemlja i vazduh-vazduh u borbenom radijusu većem od 2.000 km. Smatraju da je takva bespilotna letelica sposobna da se nosi i sa lovcima sa posadom.

Kurir.rs/ Revija Obramba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track