DRAMA! OTKRIVENA TREĆA BOMBA U ŠPANIJI ZA DVA DANA: Sumnjivo pismo bilo poslato i PREMIJERU SANČEZU, oglasilo se ministarstvo
Ilustracija, Foto: AP

DRAMA! OTKRIVENA TREĆA BOMBA U ŠPANIJI ZA DVA DANA: Sumnjivo pismo bilo poslato i PREMIJERU SANČEZU, oglasilo se ministarstvo

Planeta -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije obavestilo je nacionalni sud u četvrtak o prijemu 24. novembra koverte sa karakteristikama sličnim onima otkrivenim u poslednjih nekoliko sati.

Pošiljka je sadržala "pirotehnički materijal" i bila je upućena premijeru Španije Pedru Sančezu, saopštilo je ministarstvo, prenosi El Pais.

Pedro Sančez
foto: EPA / Oliver Hoslet

Koverta koja je "sadržala pirotehnički materijal" i adresirana na Sančeza, stigla je 24. novembra i "detektovale su je i neutralisale službe bezbednosti", dodaje se u saopštenju.

Naime, španske snage bezbednosti pronašle su treću sumnjivu eksplozivnu napravu skrivenu u koverti pisma poslatog u satelitski centar Evropske unije koji se nalazi u vazdušnoj vojnoj bazi u Torehon de Ardosu, u blizini Madrida, saopštilo je danas špansko ministarstvo odbrane.

Nakon skeniranja koverte utvrđeno je da ona sadrži eksplozivni mehanizam.

Policija je saopštila da još ispituje parcelu vazdušne baze. Satelitski centar podržava zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku EU prikupljanjem satelitskih informacija, podseća Rojters.

Podsetimo, dva pisma-bombe upućena su juče, jedno na adresu ukrajinske ambasade u Madridu, a drugo proizvođaču oružja, Instalasa u Saragosi, na severoistoku Španije, saopštila je policija.

Jedno je poslato u ukrajinsku ambasadu u Madridu, a drugo je poslato firmi koja proizvodi oružje na severu zemlje, objavila je španska policija.

Prva bomba je, podsetimo, eksplodirala i nanela lakše povrede službeniku ambasade, koji je nakon toga odmah prevezen u bolnicu.

Policija istražuje vezu između bombi

Kasno sinoć policija je potvrdila da ispituje moguću vezu između dva pisma-bombe poslana ukrajinskom ambasadoru u Madridu i španskoj firmi za proizvodnju oružja koja proizvodi raketne bacače i donira ih Kijevu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je sve ukrajinske ambasade u inostranstvu da hitno pojačaju mere bezbednosti. Španski Viši sud otvorio je istragu o napadu na ukrajinsku ambasadu kao mogućem slučaju terorizma.

(Kurir.rs/Index.hr/El Pais/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track