ODBILI DA NOSE MASKE: Incident sa jevrejskim putnicima Lufthanzu koštaće 2,47 miliona evra! Svaki putnik dobiće 19.993 evra
Foto: EPA

Od frankfurta do budimpešte

ODBILI DA NOSE MASKE: Incident sa jevrejskim putnicima Lufthanzu koštaće 2,47 miliona evra! Svaki putnik dobiće 19.993 evra

Planeta -

Nemačka avio-kompanija Lufthanza pristala je da plati odštetu u slučaju jevrejskih putnika čije je osoblje odbilo da se ukrca na dalji let iz Frankfurta za Budimpeštu. Odluka, zbog koje je navodno pogođeno 128 putnika, koštaće kompaniju 2,6 miliona dolara (2,47 miliona evra).

Kako je potvrdio portparol kompanije, dogovor je postignut sa "velikom većinom putnika", ali nije želeo da otkriva detalje. Očekuje se da će Lufthanza svakom od pogođenih putnika isplatiti 21.000 dolara (19.993 evra) odštete.

Incident se dogodio početkom maja ove godine nakon što je veliki broj jevrejskih putnika navodno odbio da nosi zaštitne maske za lice tokom leta iz Njujorka za Frankfurt. Tada su odbijeni da nastave let do konačnog odredišta u Budimpešti zbog nepoštovanja uputstava posade.

Kako prenosi portal Simpli Fli, posebno je problematično bilo to što nije dozvoljen ulazak i putnicima koji nisu bili povezani sa grupom koja je odbila da nosi maske.

Lufthanza je kasnije izrazila žaljenje što odluka o zabrani ukrcavanja na let za Budimpeštu nije bila ograničena na pojedinačne ljude, već je uticala na sve putnike na letu.

Incident je ubrzo postao viralan, što je izazvalo brzu reakciju izvršnog direktora Lufthanze Karstena Špora, koji se izvinio predstavnicima jevrejske zajednice u Nemačkoj. On je u poruci zaposlenima istakao da "antisemitizmu nije mesto u Lufthanzi".

Kako bi se iskupila za incident, Lufthanza se u saradnji sa Američkim jevrejskim komitetom (AJC) pridružila inicijativi za borbu protiv globalnog antisemitizma.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja