MI SMO BRAĆA PO ORUŽJU Evo kakve su poruke poslate na svečanom dočeku ispred Bele kuće
Foto: AP/Patrick Semansky

Bajden ugostio Makrona

MI SMO BRAĆA PO ORUŽJU Evo kakve su poruke poslate na svečanom dočeku ispred Bele kuće

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden ugostio je juče u Beloj kući francuskog kolegu Emanuela Makrona.

Reč je o prvoj zvaničnoj državnoj poseti koju je šef Bele kuće priredio od dolaska na vlast u januaru 2021, a čast da bude prvi pripala je upravo lideru Francuske, koja je najstariji američki saveznik.

Doček
Dočekfoto: AP/Andrew Hamik

POLJUPCI

Bajden i njegova supruga Džil još preksinoć su večerali s Makronom i francuskom prvom damom Brižit, a juče su ih dočekali i pred Belom kućom, i to s poljupcima i zagrljajima, navodi Rojters.

- Francuska je naš najstariji saveznik, nepokolebljiv partner u borbi za slobodu - rekao je Bajden.

On je pohvalio "snagu i vitalnost velikog prijateljstva Francuske i SAD".

Makron je rekao da su dve zemlje morale ponovo da postanu "braća po oružju" u vreme ruske invazije na Ukrajinu i partneri koji će štititi demokratiju sa obe strane okeana.

- Postavljene su nove granice i naša zajednička odgovornost je da na to odgovorimo - rekao je Makron nakon dočeka juče posle podne.

Džo Bajden, Emanuel Makron
foto: EPA/CHRIS KLEPONIS

PROBLEMI

Tokom razgovora s kongresmenima u Kongresnoj biblioteci Makron je u sredu uveče rekao da je ukaz o smanjenju inflacije (IRA) "previše agresivan prema evropskim kompanijama", javio je Rojters. Kako dodaju, taj akt, kojim se sa 430 milijardi dolara pomažu američke kompanije, u EU smatraju veoma problematičnim u trenutku kada se evropske ekonomije nalaze u problemima zbog rata u Ukrajini. Kako Rojters navodi, očekuje se da će Makron pričati i sa Bajdenom o tom ukazu, ali da nema naznaka da je ovaj spreman da popusti. Britanska agencija navodi i da je francuski lider poručio da je cena rata u Ukrajini veća za Evropu i da bi moglo da dođe do "podele Zapada".

Makronu je ovo druga državna poseta Americi, a prošli put je bio u Beloj kući kada je na vlasti bio Donald Tramp.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja