CIA znala za plan Bin Ladena, svi žmurili

CIA znala za plan Bin Ladena, svi žmurili

Planeta -
Novinar Njujork tajmsa Kurt Ejhnvald tvrdi da je Bela kuća primila niz upozorenja CIA pre terorističkog napada, 11. septembra, ali ih administracija Džordža Buša nije ozbiljno shvatala

NJUJORK - Istraživački novinar Njujork tajmsa Kurt Ejhnvald tvrdi da je Bela kuća primila niz upozorenja CIA pre terorističkog napada, 11. septembra pre 11 godina, ali ih administracija Džordža Buša nije ozbiljno shvatala.

Ajnhevald navodi da je Bela kuća s opasnošću bila upoznata još u maju 2001. godine. U predsedničkim brifinzima, izveštajima američkih obaveštajnih agencija, a to su dokumenti s oznakom najviše tajnosti, sastavljenim u periodu do avgusta 2001. godine, navodilo se da "napad dolazi", "biće masa žrtava", "Bin Laden je odlučan u napadu na SAD", prenose agencije.

Ajhenvald se domogao izvštaja prema kojima je Pentagon bio upoznat s pretnjom, ali je nije shvatio ozbiljno. CIA ih je tada izvestila: "Al Kaida će napasti", ali su u vrhu Pentagona zaključili: "Ma to je lažna operacija. Bin Laden se trudi da skrene našu pažnju s prave pretnje - Iraka". "Istovremeno su dnevni predsednički brifinzi alarmantni i doslovno navode: `Ne, nisu u pravu, ovo nije lažna nego prava pretnja`", tvrdi Ajnhevald.

On navodi da je protivteroristička jedinica CIA "odradila spektakularan posao" i da je upravo to ono što najviše boli, za napade se znalo unapred, ali je administracija zakazala i nije ih se sprečila."Nakon svega Bela kuća i ostali su rekli: `Nisu nas dovoljno informisali`. Ovaj novinar tvrdi da to nije istina."Rekli su im sve što je bilo potrebno za podizanje uzbune prvog stepena, ali je Bela kuća to propustila da učini", tvrdi novinar Njujork tajmsa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track