PANIKA U BRITANIJI, VLASTI IZDALE UPOZORENJE: Smrtonosna bakterijska infekcija se širi među školskom decom
Foto: Shutterstock

opasno

PANIKA U BRITANIJI, VLASTI IZDALE UPOZORENJE: Smrtonosna bakterijska infekcija se širi među školskom decom

Planeta -

Izbijanje streptokoka A u Velikoj Britaniji odnelo je život još jednog deteta, nakon što je četvorogodišnji Muhamed Ibrahim Ali preminuo u svom domu u Vikombu 14. novembra, prenosi Dnevnik.hr.

Strep grupe A je bakterijska infekcija koja pogađa grlo i kožu, i iako većina slučajeva izaziva samo blagu bolest, neki mogu biti opasni po život i dovesti do šarlaha.

Vest o dečakovoj smrti stiže istog dana kada je umrlo treće dete koje je umrlo u zapadnom Londonu nakon zaraze.

Nedelju dana ranije, sedmogodišnja Hana Roap iz Velsa i još jedan učenik osnovne škole u ​​Sariju umrli su u razmaku od manje od nedelju dana.

Sva četiri smrtna slučaja dogodila su se u različitim delovima Velike Britanije i nema naznaka da su na bilo koji način povezani.

Sve više dece je pogođeno virusom koji je spavao u koroni: „Gotovo da nema krevetića, porodice spavaju na krevetima u hitnoj pomoći“

Medicinsko osoblje je upozorilo na širenje zaraznih infekcija među lokalnim osnovnoškolskim uzrastima.

„Radeći sa timom za javno zdravlje Ealing Council-a, savetovali smo školsku zajednicu o merama predostrožnosti kako bismo sprečili dalje slučajeve i nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju, rekao je dr Jimi Čou, zdravstveni savetnik Britanske agencije za zdravstvenu bezbednost.

„Strep infekcije grupe A obično rezultiraju blagim oboljenjem. To uključuje bol u grlu, groznicu i manje infekcije kože i može se lečiti punim kursom antibiotika. U retkim slučajevima to može biti ozbiljna bolest i svako ko ima visoku temperaturu, tešku bolove u mišićima, bol u jednom delu tela i neobjašnjivo povraćanje ili dijareju treba hitno potražiti medicinsku pomoć“, naglasio je Čou.

Iako se bezopasno prenosi od strane velikog dela populacije, Streptococcus A se može preneti bliskim kontaktom, kao što je ljubljenje ili dodirivanje.

Iako su retke, ove bakterije, koje se mogu naći u koži i grlu, mogu izazvati ozbiljnija oboljenja i dovesti do invazivne streptokokne bolesti grupe A, naglasili su oni.

(Kurir.rs/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track