NA OVO SE ČEKALO 34 GODINE: Sjedinjene Države prikazale novi strateški bombarder B-21! On će zameniti B-2 i B-1B! VIDEO
Foto: Twitter/thenewarea51

PROMOCIJA

NA OVO SE ČEKALO 34 GODINE: Sjedinjene Države prikazale novi strateški bombarder B-21! On će zameniti B-2 i B-1B! VIDEO

Planeta -

Sjedinjene Američke Države u noći petak na subotu po srednje evropskom vremenu promovisale su novi strateški bombarder šeste generacije pod oznakom B-21 koji će u narednim decenijama da zameni flotu dva bombardera B-1B i B-2.

Sa ovim kako je navedeno SAD planira da piše novu istoriju upotrebe strateških bombardera, čija uloga iako je bilo nekih predviđanja da je njihovo vreme prošlo i da je u zalasku sudeći da nije tako.

Ono što je interesantno, jeste da je nova promocija strateškog bombardera održana posle 34 gdoine kada su SAD, u novembru 1988, prvi put američkoj javnosti prikazali bombarder B-2 Spirit .

B-21, Northop Gramen, strateški bombarder, SAD
foto: Twitter/thenewarea51

Strateški bombarder B-21 Raider je u razvoju od 2015. godine, kada je Northrop Grumman dobio ugovor za njegovu izgradnju. Novi bombarder kreiran je prema šemi letećeg krila. Vazduhoplovstvo SAD je naglasilo da će letelica biti opremljena sistemima i softverom za izvođenje nuklearnih napada, ali da letelica neće biti sertifikovana za nošenje i upotrebu strateškog naoružanja tokom prvih nekoliko godina upotrebe.

Avion koji je prikazan prema prvim informacijama ima oznaku T-1 i broj 001 i na njemu se još uvek vrše zemaljska testiranja, dok bi svoj prvi let trebao da obavi naredne 2023. Prema objavljenim podacima u različitim fazama proizvodnje se nalazi pet primeraka ovog bombardera.

Šta se za sad zna o ovom strateškom bombarderu.

B-21, Northop Gramen, strateški bombarder, SAD
foto: Twitter/thenewarea51

Prema izgledu B-21 neodoljivo podseća na bombarder B-2. Zapravo on je njegov direktni naslednik, ali se navodi da su na njega uticali i drugi projekti Northop Gramen iz prošlosti Tacit Blue, IF-23 i Ks-47B.

Bombarder B-21 kako se navodi manji je od B-2. Stajni trap ima po dva točka umesto četiri kao kod njegovog prethodnika spreda i sa stranev.

Vrata prednjeg točka aviona se razlikuju od B-2 po tome što nemaju centralna, prednja vrata, već se sva povezana vrata otvaraju sa strane. Niti imaju nazubljene ivice kao B-2.

Vetrobransko staklo je takođe redizajnirano ima izuzetno malu vidljivost i optimizovano je da može da se gleda napred i gore, zbog kako se navodi dopune gorivom u vazduhu i lakše kontrole.

B-21, Northop Gramen, strateški bombarder, SAD
foto: Twitter/thenewarea51

Kako navode oni koji su ušli u njega vidljivost iz aviona je veoma loša, bočni prozori su manji i zakrivljeni. Novinari tvrde da je razlog za to manja uočljivost, odnosno da se smanji što više radarski oraz letelice.

Avion je predstavljen ne u crnoj kao B-2 nego u svetlo sivoj boji što ukazuje da će verovatno da se koristi i po dnevnom svetlu za napade, a ne samo u noćnom misijama.

Na avionu se nigde ne mogu videti senzori. Svi ulazi u letelicu su glatko uklopljeni u dizajn letećeg krila. Čak i oštri kljun kolji je postojao kod B-2 na B-21 je uklonjen.

Kurir,rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track