OPTUŽENI DA SU PODRŽAVALI ISLAMSKE TERORISTE: Vlasti Burkine Faso suspendovale rad francuskog radija RFI
Foto: EPA/ASSANE OUEDRAOGO

PRENELI SPORNU PORUKU

OPTUŽENI DA SU PODRŽAVALI ISLAMSKE TERORISTE: Vlasti Burkine Faso suspendovale rad francuskog radija RFI

Planeta -

Vlasti Burkine Faso naložile su danas neposrednu suspenziju rada Radija Fransa enternasionala (Radio France Internationale - RFI), optužujući ga da je preneo "poruku zastrašivanja" pripisanu jednom lokalnom terorističkom lideru.

Prenoseći tu poruku, RFI "na taj način doprinosi očajničkom manevru terorističkih grupa da razuvere hiljade stanovnika Burkine Faso mobilisanih za odbranu otadžbine", saopštila je tamošnja vlada.

Grupa za podršku islamu i muslimana (GSIM) povezana sa Al Kaidom objavila je nedavno video snimak u kojem jedan od njenih lidera u Burkini Faso preti da će napasti sela koja brane civilne pomoćne jedinice vojske.

Vojska je za tri nedelje regrutovala 90.000 ljudi kako bi se izborila sa džihadističkim napadima.

Vlada Burkine Faso je takodje kritikovala RFI da je preneo "pogrešnu informaciju o navodnom organizovanju puča u novembru".

"Vlada je odlučila da odmah, do daljeg, obustavi emitovanje programa RFI na celoj teritoriji zemlje", dodala je u saopštenju.

Novinar Frans presa u Uagaduguu javio je da se od danas posle podne ne emituje više program tog radija.

Burkina Faso, poprište dva vojna puča za osam meseci i na meti džihadističkih napada od 2015. godine, druga je zemlja u regionu koja je ove godine zabranila RFI, posle Malija, takodje predvodjenog pučistima i gde od marta vlada nasilje džihadista.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track