BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Kremlju je sve teže da održava privid da Rusi PODRŽAVAJU RAT, objavljen najnoviji izveštaj
Foto: Shutterstock, AP/Sergei Bobylev

kremlj u problemu?

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Kremlju je sve teže da održava privid da Rusi PODRŽAVAJU RAT, objavljen najnoviji izveštaj

Planeta -

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj svoje vojne obaveštajne službe o ratu u Ukrajini u kom navode da, prema nedavnim anketama, u Rusiji izgleda da pada podrška javnosti ratu u Ukrajini.

Jedan nezavisni ruski medij tvrdi da je dobio podatke koje je za internu upotrebu prikupila ruska Federalna služba bezbednosti, navodi se u izveštaju.

Prema ovim podacima, 55 odsto Rusa preferira mirovne pregovore sa Ukrajinom, a samo 25 odsto podržava nastavak sukoba, saopštili su britanski obaveštajci.

Ti rezultati su u skladu sa podacima iz odvojene ankete sprovedene u oktobru, prema kojoj 57 odsto Rusa podržava mirovne pregovore. U aprilu 2022. godine, oko 80 odsto Rusa je u anketi izrazilo podršku "specijalnoj vojnoj operaciji", kako Кremlj naziva invaziju na Ukrajinu.

Uprkos pokušajima ruskih vlasti da zadrže kontrolu nad informacionim okruženjem, sukob u Ukrajini postao je problematičan za mnoge Ruse od septembra ove godine, kada je proglašena "delimična mobilizacija", navodi se u izveštaju.

S obzirom na to da je malo verovatno da će Rusija ostvariti značajan napredak u narednim mesecima, održavanje privida javne podrške ratu će verovatno postati sve teži zadatak za Кremlj, zaključuju britanski obaveštajni zvaničnici.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track