KINEZI GRADE "NUKLEARNO OSTRVO": Počela izgradnja višenamenskog nuklearnog reaktora
Foto: Jiang Kehong / Avalon / Profimedia, Ilustracija

KINEZI GRADE "NUKLEARNO OSTRVO": Počela izgradnja višenamenskog nuklearnog reaktora

Planeta -

U kineskoj provinciji Hainan počela je izgradnja višenamenskog nuklearnog reaktora.

Korporacija China National Nuclear Corporation je zadužena za izgradnju Linlong One reaktora koji je zasnovan na kineskom nezavisnom istraživanju i pravima na intelektualnu svojinu.

Budući da je dizajniran da zadovolji različite energetske potrebe ovog područja, ovo je prvi reaktor ovog tipa u svetu koji je odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Kineska televizija CCTV reaktor se opisuje kao "nuklearno ostrvo", kao srce nuklearne elektrane, prenosi Global Times.

Reaktor će po završetku proizvoditi milijardu kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno da se zadovolje potrebe 526.000 domaćinstava. Dizajniran je za proizvodnju električne energije, pare, za grejanje i desalinizaciju morske vode.

Istraživanja su pokazala da će u budućnosti biti izgrađena dodatna važna infrastruktura poput generatora pare, prenosi Klix.

Očekuje se da će izgradnja biti završena za manje od pet godina, a projekat je započet u julu 2021. godine. Smatra se veoma sigurnim, brzim za izgradnju, prilagodljivim i slično. U aprilu ove godine je postavljena čelična reaktorska jama.

Projekt je zajednički poduhvat kompanija China National Nuclear Power i China Nuclear Power Engineering Group te kineskog Instituta za nuklearnu energiju.

(Kurir.rs/Klix/Global Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track