CNN TVRDI: Ukrajina od Bajdenove administracije traži bojeve glave sa kasetnom municijom! Zahtev nije odbijen
Foto: Printscreen Youtube

zabranjena u preko 100 zemalja

CNN TVRDI: Ukrajina od Bajdenove administracije traži bojeve glave sa kasetnom municijom! Zahtev nije odbijen

Planeta -

Ukrajinski zvaničnici i zakonodavci su poslednjih meseci pozvali Bajdenovu administraciju i članove Kongresa da ukrajinskoj vojsci daju bojeve glave sa kasetnom municijom, oružje koje je zabranjeno u više od 100 zemalja, ali koje Rusija nastavlja da koristi za razorne efekte unutar Ukrajine.

Ukrajinski zahtev za kasetnom municijom, koji su CNN-u opisali brojni američki i ukrajinski zvaničnici, jedan je od najkontroverznijih zahteva koje su Ukrajinci uputili SAD od početka rata u februaru.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije su mesecima podnosili ovaj zahtev i nisu ga u potpunosti odbili, saznaje CNN, detalj koji ranije nije objavljen.

Kasetna municija je neprecizna po dizajnu i raspršuje „bomble“ po velikim površinama koje ne mogu da eksplodiraju pri udaru i mogu predstavljati dugoročni rizik za svakoga ko ih sretne, slično nagaznim minama.

Oni takođe stvaraju "gadnu, krvavu fragmentaciju" svakome ko ih pogodi zbog desetina podmunicije koja detonira odjednom na velikom području, rekao je ranije za CNN Mark Hiznaj, stručnjak za oružje i pomoćnik direktora za oružje u Human Rights Vatch-u.

Najviši američki zvaničnici su javno izjavili da planiraju da Ukrajincima pruže onoliku podršku koliko im je potrebno da im daju prednost za pregovaračkim stolom sa Rusijom, ako do toga dođe.

Ali zapadna vojna oprema nije beskonačna, a kako se zalihe bojevih glava smanjuju, Ukrajinci su jasno stavili do znanja SAD -u da bi mogli da koriste kasetnu municiju koja trenutno skuplja prašinu u skladištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja