NASILJE BEZ KRAJA: Izraelski vojnici ubili četiri Palestinca na Zapadnoj obali, među njima šesnaestogodišnjaka
Foto: EPA/ALAA BADARNEH

neprekidne racije

NASILJE BEZ KRAJA: Izraelski vojnici ubili četiri Palestinca na Zapadnoj obali, među njima šesnaestogodišnjaka

Planeta -

Izraelski vojnici ubili su danas tri Palestinca u raciji, a u jednom sukobu na okupiranoj Zapadnoj obali i jednog šesnaestogodišnjaka koji je bacao kamenice, naveli su palestinski izvori.

U proteklim mesecima izraelska vojska skoro svake noći hapsi osumnjičene ekstremiste na toj palestinskoj teritoriji koja je pod okupacijom Izraela od 1967. godine, a sada je poprište eskalacije nasilja.

Islamski džihad, palestinska ekstremistička organizacija čijeg je lokalnog lidera izraelska vojska ubila prošle nedelje, saopštio je ;da je tokom racije izbila jaka razmena vatre izmedju njenih pripadnika i izraelskih vojnika.

Vojska je potvrdila operaciju svojih specijalnih snaga u Dženinu i da je uhapšen Kaled al-Hidža, Palestinac osumnjičen za terorističke aktivnosti, te da su ekstremisti bacali eksplozivne naprave i pucali na vojnike koji su odgovorili bojevom municijom.

Mahmud al-Sadi, šef palestinskog Crvenog polumeseca u Dženinu, je rekao Frans presu da je pogodjeno i vozilo hitne pomoći s ranjenicima.

Kasnije su izraelski vojnici pucali na Palestince koji su bacali kamenice i boce na automobile severozapadno od Ramale, rekla je vojska, dok je palestinsko ministarstvo zdravlja navelo da je jedan Palestinac ubijen, a ;dva su ranjena i hospitalizovana.

Palestinski premijer Muhamed Štajeh je pozvao medjunarodnu zajednicu da palestinski narod zaštiti ;od "svakodnevnih zločina i prolivanja palestinske krvi".

Više od 40 Palestinaca je ubijeno u izraelskom operacijama ove godine samo u području Dženina, uključujući mnoge naoružane, ali i one koji su samo protestovali, a poginula je i novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh.

Posle talasa palestinskih napada u martu i aprilu izraelske snage su više od 2.000 puta ulazile na Zapadnu obalu i sukobljavale se s Palestincima.

Ubijeno je najmanje 150 Palestinaca i 26 Izraelaca od početka ove godine na Zapadnoj obali, u Izraelu i istočnom Jerusalimu.

To je najveće nasilje u poslednjih sedam godina po podacima u UN i bliskoistočni izaslanik tog svetskog tela Tor Venesland je ocenio da je "dostignuta tačka ključanja".

Na Zapadnoj obali živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika medju 2,9 miliona Palestinaca.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track