NOVINARI I ZAPOSLENI NJUJORK TAJMSA PREKINULI ŠTRAJK: Glavni spor bile plate! Sindikat traži povećanje od 5,5 odsto
Foto: Profimedia

skup život u njujorku

NOVINARI I ZAPOSLENI NJUJORK TAJMSA PREKINULI ŠTRAJK: Glavni spor bile plate! Sindikat traži povećanje od 5,5 odsto

Planeta -

Nakon neuspešnih pregovora sa menadžmentom o novom kolektivnom ugovoru, novinari i drugi zaposleni u Njujork tajmsu odlučili su da u četvrtak stupe u 24-časovni štrajk, koji su prekinuli. Radnici medija, koji u poslednje vreme finansijski posluju iznenađujuće dobro, traže veći udeo i za sebe.

Mediji u SAD su generalno u lošoj finansijskoj situaciji, ali Njujork tajms ove godine očekuje do 330 miliona evra neto dobiti. Poslednji kolektivni ugovor je istekao u martu prošle godine i od tada sindikat zaposlenih bezuspešno pregovara sa rukovodstvom.

Glavni spor su plate, pri čemu sindikat traži povećanje plata za 5,5 odsto u 2023. i 2024. godini, a menadžment nudi tri odsto za svaku godinu. Spor se vodi i o retroaktivnim beneficijama za period od prestanka važenja prethodnog kolektivnog ugovora, kao i oko rada na daljinu i pregleda radnog učinka.

Plate u novinama nisu išle u korak sa troškovima života u jednom od najskupljih gradova na svetu, a neki novinari i drugi zaposleni moraju da rade dodatne poslove da bi preživeli. Sve to u vreme kada se cele SAD bore sa visokom stopom inflacije.

U najveći štrajk od 1981. godine, kada je Njujork tajms štrajkovao šest i po sati, učestvovalo je oko 1.100 od ukupno 1.400 zaposlenih.

„List je u dobrom finansijskom stanju i mislimo da naš rad treba više ceniti i ponuditi više“, rekla je istraživačka reporterka Dženifer Valentino-DeVris za Vašington post. Ranijih godina, kada je i Njujork tajms bio u finansijskim problemima, zaposleni nisu tražili mnogo, ali sada misle da sebi mogu priuštiti veće plate.

Glavni izvršni direktor kompanije Meredit Kopit Levijen izrazila je razočarenje zbog štrajka i rekla radnicima da je menadžment posvećen pregovorima o ugovoru koji će zaposlenima obezbediti značajna povećanja plata, druge beneficije i fleksibilne uslove rada.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track