RUSI I AMERIKANCI IPAK MOGU DA RAZGOVARAJU: Na današnjem sastanku izbegnuta tema Ukrajine, ali postoje i druga TEŠKA PITANJA
Foto: Shutterstock

susret u istanbulu

RUSI I AMERIKANCI IPAK MOGU DA RAZGOVARAJU: Na današnjem sastanku izbegnuta tema Ukrajine, ali postoje i druga TEŠKA PITANJA

Planeta -

Ruske i američke diplomate sastali su se danas u Istanbulu kako bi razgovarali o brojnim tehničkim pitanjima u bilateralnim odnosima, potvrđeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije i Američke ambasade u Turskoj.

Nije razgovarano o ratu u Ukrajini, rekao je portparol Američke ambasade, prenosi Rojters.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov je rekao da je sastanak šefova odeljenja dva ministarstva spoljnih poslova bio samo tehnički sastanak, a ne znak da su dve strane spremne da nastave razgovor o "glavnim pitanjima".

Novinska agencija Tass objavila je da će dve strane razgovarati o "teškim pitanjima", uključujući vize, broj osoblja u ambasadama i rad institucija i agencija obe strane u inostranstvu, prenosi Slobodna Evropa.

Portparol Ambasade SAD u Ankari potvrdio je održavanje sastanka i naveo da je "visoki zvaničnik Stejt departmenta bio u Istanbulu da se sastane sa ruskim sagovornicima o uskom nizu bilateralnih pitanja".

"O ruskom ratu u Ukrajini nije se razgovaralo", rekao je portparol.

I Ruska ambasada u Vašingtonu i Ambasada SAD u Moskvi značajno su redukovane poslednjih godina u nizu međusobnih proterivanja.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin i Direktor Američke centralne obaveštajne agencije Vilijam Brns sastali su se u Ankari 14. novembra, u najvišem susretu zvaničnika dve strane otkako je Rusija napala Ukrajinu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track