BOMBA U SRCU EU: Korupcionaški skandal potresao Evropski parlament, Katar ima otvorena vrata jer EVROPI TREBA GAS
Foto: EPA/Julien Warnand

rivalstvo među zalivskim monarhijama

BOMBA U SRCU EU: Korupcionaški skandal potresao Evropski parlament, Katar ima otvorena vrata jer EVROPI TREBA GAS

Planeta -

Istraga u okviru koje je privedena zamenica šefa Evropskog parlamenta Eva Kaili mogla bi se odnositi ne samo na Svetsko prvenstvo, već i na energetsku tranziciju EU ka „zelenoj ekonomiji“, rekao je politikolog Andrej Kortunov za ruski portal Vzgljad.

„Katar je Evropskom parlamentu uvek pristupao prilično cinično, na osnovu shvatanja da se njegovi interesi moraju promovisati na bilo koji način. Inače, Doha ima ozbiljne mogućnosti za lobiranje i u Sjedinjenim Državama“, podsetio je Kortunov, generalni direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove.

Eva Kaili
foto: Printscreen

Prema njegovim rečima, i pored toga što su glavna pitanja i odluke Evropske unije u nadležnosti Evropske komisije, a ne Evropskog parlamenta, jasno je da poslanici imaju mogućnost da utiču na evropske komesare, što bi Katar mogao da iskoristi.

„Što se tiče specifične oblasti potencijalne koruptivne saradnje, to ne može biti samo lobiranje za neka pitanja vezana za Svetsko prvenstvo, već može da se odnosi i na prelazak EU na „zelenu ekonomiju“ – s obzirom da Katar snabdeva Evropu gasom“, rekao je Kortunov.

„Pored toga“, nastavio je ekspert, „moramo uvek imati na umu da među zalivskim monarhijama postoji konkurencija u vezi saradnju sa EU. Uopšte, među njima postoje sukobi. Na primer, čak i pre pandemije, Saudijska Arabija je planirala da Kataru uvede transportnu blokadu, a katarski avioni su planirali rute koje ne prelaze u vazdušni prostor Saudijske Arabije. I sve se to dešava uprkos činjenici da u obe države vlada jedna kraljevska porodica“, rekao je on.

Analitičar je naglasio da je za Dohu važno na kojoj je strani Brisel – na njihovoj, ili na strani Rijada.

„Zapravo, finansijske injekcije Katara bi mogle da budu usmerene i na navođenje EU na svoju stranu, kako kažu, za budućnost, a ne nužno na neka aktuelna pitanja. Ili čak ne priklanjanje njihovoj strani, već zahtev da EU donosi odluke koje zadiru u interese Saudijaca“, dodao je politikolog.

„Uzgred, ne možemo da govorimo ni o direktnom mitu – slanje evroposlanika poslovnim avionima u bilo koju zemlju na račun Katara, ili samo skupi pokloni, može se smatrati korupcijom“, rezimirao je Kortunov.

Katar
foto: Shutterstock

Istovremeno on je primetio da uhapšena Eva Kaili možda i nije glavna osoba umešana u ovaj slučaj, jer bi glavni korisnici poklona Katara mogli da budu viši zvaničnici rukovodećih tela EU.

„Ovo je uobičajena praksa: da se predstavnik Grčke ili baltičkih zemalja dodvede kao „izvršilac“, a kada se slučaj reši, stave ih pod istragu da se ne bi dirali viši činovnici“, rekao je politikolog.

Ranije je saopšteno da je zamenica predsednika Evropskog parlamenta Eva Kaili privedena u Briselu zbog slučaja korupcije u vezi sa organizacijom Svetskog prvenstva u Kataru. Belgijsko tužilaštvo obavestilo je o sprovođenju specijalne operacije policije, tokom koje su privedene četiri osobe, među kojima je i bivši poslanik u Evropskom parlamentu i predsednik Međunarodne konfederacije sindikata.

Istražitelji Federalne pravosudne policije Belgije već nekoliko meseci istražuju u vezi sa sumnjama da jedna od zemalja Persijskog zaliva utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta isplaćivanjem velikih suma novca ili skupih poklona trećim strankama sa značajnom političkom ili čak strateškom pozicijom u Evropskom parlamentu, piše Euronevs .

(Kurir.rs/Vzgljad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track