UHAPŠEN KRIPTO "ROBIN HUD" SEM BENKMEN FRID: Industriju od TRI MILIJARDE potpuno bacio na kolena, pa pao na Bahamima
Foto: Matias J. Ocner / Newscom / Profimedia

UHAPŠEN KRIPTO "ROBIN HUD" SEM BENKMEN FRID: Industriju od TRI MILIJARDE potpuno bacio na kolena, pa pao na Bahamima

Planeta -

Sem Benkmen Frid, osnivač FTX-a, propalog servisa za trgovinu kriptovalutama, uhapšen je na Bahamima, a federalni tužioci SAD su podneli krivičnu prijavu protiv njega u Njujorku.

"Ranije ove večeri, vlasti Bahama su uhapsile Semjuela Benkmen Frida, na zahtev Vlade SAD, na osnovu zapečaćene optužnice“, napisao je tužilac Demijan Vilijams na Tviteru

Sem Benkmen Frid jedan je od najbogatijih ljudi današnjice koji je svojom biografijom, ali i poslovnim postupcima poslednjih dana žestoko uzburkao javnost.

Do tridesete godine prešao je pravi holivudski put od zaljubljenika u video-igre, preko MIT, milijarderskog statusa, posedovanja druge najveće svetske berze digitalnih valuta i druženja s poznatim ličnostima, pa do potpunog kraha kripto tržišta i gubitka bogatstva. Evo ko je klinac koji je industriju od tri milijarde potpuno bacio na kolena.

Ko je Sem Benkmen Frid?

Sem je odrastao u porodici dva profesora prava sa Univerziteta Stanford, a on sam je rođen u njihovom kampusu.

Završio je elitnu privatnu srednju školu u Kaliforniji, a potom i prestižni MIT (Institut za tehnologiju u Masačusetsu) gde je diplomirao 2014. On je 2017. sa samo 25 godina osnovao „Alameda Research“, kvantno trgovačku firmu sa sedištem u Hong Kongu i počeo da trguje bitkoinima.

Njegovo bogatstvo se uvećalo tokom pandemije koronavirusa, pa zbog svojih aktivnosti u spasavanju drugih kripto firmi biva upoređen sa osnivačem banke „J.P. Morgan“.

Zaradio je milione trgujući razlikom u ceni bitkoina između Azije i SAD. Dve godine kasnije, Bankman je pokrenuo FTX, koji je postao jedna od najvećih kripto berzi na svetu.

Procenjeni na 32 milijarde dolara, investitori berze uključuju „Sekuoia Capital“, „Paradigm“ i „Ontario Teachers’ Pension Plan“.

Bankmanovo lično bogatstvo poraslo je tada na 26 milijardi dolara, a on je tako stečeni novac koristio da:

1. Postane drugi po redu najveći donator Demokratske stranke u periodu 2021-2022.

2. Organizuje konferenciju sa poznatim ličnostima poput Toma Brejdija, Žizel Bundšen itd, ali takođe priređuje i druge raskošne događaje.

3. Promoviše FTX po gradovima i arenama.

4. Spase brojne kripto firme.

U više navrata je izjavljivao da želi da donira sav svoj novac i da živi skromno, imajući dovoljno za normalan život. Zalagao se za strožu regulaciju kriptovaluta, promovišući ideju o crnim listama digitalnih adresa povezanih sa finansijskim kriminalom.

U pisanom svedočenju na saslušanju američkog Trezora za nadzor finansijske stabilnosti u julu, Bankman Frajd je rekao da „FTX ima za cilj da kombinuje najbolje prakse tradicionalnog finansijskog sistema sa najboljim iz ekosistema digitalne imovine“, preneo je Gardijan.

(Kurir.rs/Blic/USA Today/Guardian)

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track