DA LI OVO MOŽE DA REŠI MISTERIJU NESTANKA MALEZIJSKOG AVIONA? Šok otkriće ribara s Madagaskara baca sumnju na PILOTA (VIDEO, FOTO)
Foto: Profimedia

nestanak aviona sa 239 ljudi

DA LI OVO MOŽE DA REŠI MISTERIJU NESTANKA MALEZIJSKOG AVIONA? Šok otkriće ribara s Madagaskara baca sumnju na PILOTA (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Pilot na tragičnom letu MH370 aviona "boing 777" "Malezija Erlajnsa spustio je stajni trap u poslednjim trenucima leta, što sugeriše da je možda imao zločinačku nameru, otkriva novi izveštaj, prenosi britanski Mirror.

U ponedeljak je objavljeno da je jedan ribar na Madagaskaru pronašao deo stajnog trapa malezijskog MH370, koji je nestao sa radara 8. marta 2014. ubrzo nakon poletanja iz Kuala Lumpura za Peking.

Naime, ovo predstavlja prvi fizički dokaz koji ukazuje na to da je jedan od pilota namerno pokušao da uništi i potopi avion sa 239 putnika i članova posade.

Ribar je čuvao ostatke više od pet godina, ali nije imao predstavu da se radi o olupini aviona.

On ga je držao u svom dvorištu, a njegova žena ga je koristila kao dasku za pranje veša. Ribar je vlastima nakon konfiskovanja predmeta rekao da nema pojma šta je to.

Ova nesreća postala je jedna od najvećih svetskih avijacijskih misterija nakon što se 8. marta 2014. godine "boing" srušio, pri čemu je nastradalo svih 239 ljudi u njemu.

Početkom ove godine, mediji su preneli i da su avio-stručnjaci bili uvereni da su pomoću sofisticirane radio-tehnologije napokon otkrili mesto na kome je pao taj avion. Tada je otkriveno i da je malezijski avion imao neobičnu putanju, zbog čega je posumnjano da ga je neko pratio.

Jedna od najzastupljenijih teorija je da je pilot Zaharij Ahmad Šah (57) namerno izazvao tragediju.

Ova teorija kazuje da su poznati otmičari tada preuzeli malezijski „boing 777“ sa 239 putnika i članova posade, koji je 8. marta poleteo iz Kuala Lumpura u Maleziji ka Pekingu, a zatim nestao bez traga.

Naime, ti podaci ukazivali su da je letelica možda spuštena u neku bazu na teritorijama koje se nalaze pod talibanskom kontrolom na severu Pakistana u Avganistanu, zbog čega je nastavljena istraga o prošlosti pilota Zaharija Ahmeda Šaha (53) i kopilota Farika Abdula Hamida (27).

Deluje kao da su olupinu iznutra probili eksplodirani motori aviona, što ukazuje da je stajni trap bio u upotrebi kada je udario u površinu Indijskog okeana, prenosi Mirror.

Naime, ako bi putnički avion bio prisiljen da hitno sleti na vodu, piloti su obučeni da drže zadnji trap (točkove za sletanje) aviona uvučenim za kontrolisani sudar pri maloj brzini. Ali sada, nakon ovog otrkića ribara, oni smatraju da zakrilca na MH370 nisu bila uvučena kada je sleteo u južni Indijski okean. Drugim rečima, pilot letelicu nije pripremao za prinudno i hitno sletanje.

Namernim izvlačenjem zadnjeg stajnog trapa jedan od pilota verovatno je izazvao trenutni raspad trupa aviona. To bi takođe povećalo šanse za brzo potonuće aviona.

1 / 3 Foto: Profimedia

"Kombinacija udarca pri velikoj brzini osmišljenog da razbije letelicu i produženog stajnog trapa osmišljenog da potopi letelicu što je brže moguće pokazuju jasnu nameru da se sakriju dokazi nesreće", naveli su stručnjaci, prenosi Mirror.

Devetnaest delova olupine do sada je isplivalo na obalu Madagaskara i predato je vlastima, piše Sky news.

Podsetimo, avion sa ukupno 239 ljudi, koji je leteo iz Kuala Lumpura za Peking, nestao je 8. marta 2014. Poslednji kontakt s kontrolom leta ostvario je kopilot i to nešto više od pola sata nakon poletanja.

Podaci koje je zabeležio satelit otkrili su kako je avion nastavio da leti još oko sedam sati pre nego što je ostao bez goriva.

Pretpostavljalo se kako se srušio oko 1.600 kilometara zapadno od Perta, ali nijedna dosadašnja potraga nije dala rezultata.

(Kurir.rs/Mirror/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja