GRADONAČELNIK ISTANBULA OSUĐEN NA DVE GODINE I SEDAM MESECI ROBIJE: Uvredio truske zvaničnike
Foto: Kurir Andrej Mlakar

sud presudio

GRADONAČELNIK ISTANBULA OSUĐEN NA DVE GODINE I SEDAM MESECI ROBIJE: Uvredio truske zvaničnike

Planeta -

Sud u Turskoj osudio je danas gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua na dve godine i sedam meseci zatvora na osnovu optužbi za vređanje članova turskog Vrhovnog izbornog saveta.

Sud je osudio gradonačelnika Ekrema Imamoglua i uveo političku zabranu koja bi mogla da dovede do njegovog sklanjanja s funkcije. Očekuje se da će Imamoglu koji je član glavne opozicione Republikanske narodne stranke, uložiti žalbu na presudu.

Kritičari kažu da je sudjenje pokušaj da se eliminiše ključni protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Turska treba da održi predsedničke i parlamentarne izbore u junu. Ankete ukazuju da je Erdoganova popularnost opala u vreme ekonomskih turbulenicja i inflacije od više od 84 odsto.

Imamoglu je izabran da vodi Istanbul u martu 2019. Njegova pobeda je istorijski udarac za Erdogana i njegovu Partiju pravde i razvoja, koja je upravljala Istanbulom četvrt veka. Partija se zalagala da se ponište rezultati lokalnih izbora za grad od 16 miliona stanovnika ukazujući na neregularnosti.

Zbog tih optužbi izbori su ponovljeni nekoliko meseci kasnije a na njima je Imamoglu ponovo pobedio.

Imamoglu je optužen za uvredu visokih javnih zvaničnika kada je opisao poništavanje legitimnih izbora kao akt "gluposti" 4. novembra 2019. godine.

Gradonačelnik je negirao da je vredjao članove izbornog saveta insistirajući na tome da su njegove reči odgovor na to što ga je turski ministar unutrašnjih poslova Sulejma Sojlu nazvao "budalom" i optužio ga da je kritikovao Tursku tokom posete Evropskom parlamentu.

Hiljade ljudi okupilo se ispred gradske kuće da protestuju zbog presude protiv popularnog gradonačelnika i pozivajući da vlada i Erdogan podnesu ostavke.

Vodja Republikanske narodne partije Kemal Kilidžaroglu je skratio posetu Nemačkoj da se vrati u Tursku i pruži podršku Imamogluu.

"Niko (od članova stranke) neće popustiti pred maltretiranjem ili se povući. Obećali smo da ćemo izvesti zemlji iz ovog mraka", rekao je Kilidždaroglu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track