HAMAS OBELEŽIO 35. ROĐENDAN Lideri predviđaju: Sledi godina otvorenog sukoba sa izraelskom čvrstorukaškom vladom i bezbroj raketa
Foto: Foto: Printscreen Twitter

pretnje

HAMAS OBELEŽIO 35. ROĐENDAN Lideri predviđaju: Sledi godina otvorenog sukoba sa izraelskom čvrstorukaškom vladom i bezbroj raketa

Planeta -

Stotine hiljada Palestinaca okupilo se danas u centru Gaza Sitija da obeleži 35.godišnjicu osnivanja ekstremističkog Hamasa, čiji su lideri predvideli godinu "otvorenog sukoba" sa čvrstorukaškom izraelskom vladom, koja će, kako se očekuje, uskoro položiti zakletvu.

O "otvorenom sukobu" govorio je vođa Hamasa u Gazi Jahja Sinvar u parku Katiba gde su pristalice mahale zalenim zastavama te islamske organizacije.

On je rekao da mestu na kojem se nalazi džamija Al-Aksa u Jeruslimu, svetom i za muslimane i Jevreje preti "talmudska, fašistička, cionistička, desničarska vlada" i da će Hamas odgovoriti silom.

Zapretio je "beskonačnim brojem raketa i vojnika" i optužio koaliciju mandatara za sastav nove izraelske vlade Benjamina Netanjahua s ultradesnim i partijama ultrartodoksnih Jevreja da teži "verskom ratu", prenele su agencije.

Sinvar je takodje kritikovao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, vodju rivalskog umerenijeg Fataha i pozvao na okončanje bezbednosne saradnje Palestinske uprave s Izraelom.

Saradnja, kako je rekao, nanosi štetu rastućem otporu izraelskim upadima na drugu palestinsku teritoriju Zapadnu obalu.

Vodja Hamasa je ocenio i da Izrael ima "ograničeno vreme" da razmeni palestinske zatvorenike za posmrtne ostatke dva vojnika ubijena u ratu u pojasu Gaze 2014. ; Puška jednog od njih je bila izložena tokom mitinga, preneo je AP. ; Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom, pobedivši snage lojalne Abasovom Fatahu, koji još uvek dominira na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pojas Gaze je od tada pod blokadom Izraela i Egipta i kretanje ljudi i promet robe je strogo kontrolisano iz bezbednosnih razloga, kako tvrdi izraelska strana.

Hamasovci su već četiri puta ratovali protiv Izraela, a često su izbijali manji sukobi.

Uprkos činjenici da je ekonomija ugušena i da su patnje 2,3 miliona stanovnika Gaze sve veće, Hamas je popularniji od Fataha u pojasu Gaze, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.

Hamas onemogućava delovanje opzicije, ne dozvoljava proteste i hapsi kritičare, a novac usmerava svojoj administraciji i vojnom krilu, dok medjunarodna zajednica i Palestinska uprava plaćaju veći deo zdravstvenih, obrazovanih, socijalnih i drugih službi.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track